A Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes koncertet ad Balatonbogláron

A Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttese 2017. szeptember 10-én 17 órakor ingyenes koncertet ad a balatonboglári evangélikus templomban (Hétház u. 17.) – tájékoztatták a szervezők a hirbalaton.hu -t.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt több mint harminc év alatt elérte, hogy hazajár a világ legfontosabb és legrangosabb koncerttermeibe, legyen az New York, London vagy Isztambul. Fischer Iván és a BFZ zenészei mégis azt tartják a legfontosabbnak, hogy az itthoni közönség számára elérhető legyen a muzsikájuk – minden korosztály és társadalmi réteg számára, minden körülmények között.

A Fesztiválzenekar ennek érdekében évadonként három Közösségi Hetet szervez, melynek keretében kamaraformációink idősotthonokban, gyermekgondozási intézményekben, iskolákban, templomokban, zsinagógákban muzsikálnak. Évadról évadra többet tesznek azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezettek be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélnek, hogy új kapcsolatot teremtsenek, és egymásra találjanak a közönséggel.

Közösségi Hetek egyik célja a már meglévő közösségek összekovácsolása és megerősítése, illetve újak létrehozása a zene erejével. Rengeteg olyan muzsikára nyitott ember él az országban, akit csak a kilométerek és az idő hiánya választ el a BFZ nyújtotta élménytől. Nekik is segíteni kívánnak azzal, hogy a helyi templomokba viszik az ingyenes koncerteket.

A művészek a nagyzenekari játék mellett folyamatosan új kihívásokat keresnek. Öt évvel ezelőtt alakult meg autentikus barokk hangszereken játszó régizenei együttes, amelynek produkciói meghatározó részét képezik évadnak. S mi illene a barokk zenéhez jobban, mint egy templom szellemisége, hangulata és akusztikája?

A templomi koncertsorozatot 2014 nyarán indították útjára, azóta katolikus, református és evangélikus közösségeket is felkerestek. A zenekar a legelső hangversenyét a budapesti Deák téri templomban adta, majd országjárása során sok helyen megfordult, Pannonhalmától Soltvadkerten át Sellyéig, sőt egy kis erdélyi faluig, Kaplonyig is eljutott.

 

A balatonboglári műsor:

J.S. Bach: Jesu, der du miene Seele BWV 78

J.S. Bach: Christus, der ist mein Leben BWV 95

 

Kedvcsinálónak itt látható-hallható egy korábbi hangversenyükről készült felvétel.

A koncert ingyenes, regisztráció ajánlott a rendeles@bfz.hu címen.