A Balatontourist kempingjeiben 28 százalékkal nőtt a vendégforgalom az idén (MTI/HírBalaton)

A Balatontourist kempingjeiben az idén 28 százalékkal több vendéget fogadtak, mint tavaly, ezzel elérték a pandémia előtti, 2019-es év vendégéjszakaszámát – közölte a társaság marketing menedzsere az MTI megkeresésére pénteken.


Altmann Renáta elmondta, a Hunguest Hotels Zrt. leányvállalata, a Balatontourist Kft. által üzemeltetett balatoni kempinglánc mind az öt egysége a nyári csúcsszezonban több héten át teljes vagy közel teltházzal üzemelt. Kempingjeik zöme szeptemberben zárt be, az utolsó, a balatonakali most hétvégéig tart nyitva – tette hozzá.

A vendégkör már közelít a pandémia előtti évekhez – mondta el -, folyamatosan tértek vissza a külföldi vendégek. Tavaly még csekély, az idén már 55 százalékos volt a külföldiek aránya az öt kempingben. A legtöbben továbbra is Németországból érkeztek, őket követték sorrendben a holland, a lengyel, a cseh, a dán és az osztrák turisták.

Ismertetése szerint a szállástípusok közül a mobilházak iránt volt a legnagyobb kereslet, ezeket követték az üdülőházak, a bérelhető lakókocsik és a bérelhető sátrak. Emelkedett azoknak a vendégeknek is a száma, akik életük első lakókocsis, lakóautós, vagy sátrazós nyaralására érkeztek. A Balatontourist balatonfüredi, balatonakali, révfülöpi és balatonberényi saját üzemeltetésű, és a balatonszemesi franchise rendszerben működtetett egységeiben kempinghelyekből van a legnagyobb kapacitás – jelezte. Hozzátette: ezek iránt érezhetően nőtt a belföldi vendégkör érdeklődése.
A társaság tapasztalatai szerint egyre több kempingező érkezik biciklivel, a Balaton a leglátogatottabb kerékpáros desztináció.

Altmann Renáta kitért arra, hogy a Balatontourist a területek tulajdonosaival együtt fejlesztésekről döntött az elmúlt két évben. A balatonfüredi Füred Kemping & Üdülőfalu szálláskínálata négy új mobilházzal bővült. A füredi egységben, a révfülöpi Napfény kempingben, valamint a balatonberényi Naturista Kempingben pedig az állami strandfejlesztési pályázatoknak köszönhetően valósult meg számos beruházás.

Elmondása szerint a cégük által üzemeltetett kempingek beépítettsége nem változott, az elvégzett beruházások minden egységben felújítás jellegűek voltak, nem érintették az épületek alapterületét. A jövőre vonatkozó tervek között a legfontosabb az energiahatékonysági beruházások megvalósítása lesz – tette hozzá.

A 2023-as szezon előértékesítése novemberben indul, de az előzetes érdeklődésekből kiindulva pozitívak a társaság várakozásai – mondta a marketing menedzser. A jövő évi árak alakulásáról annyit közölt, hogy az árak követni fogják a gazdasági helyzet alakulását.

***

Az MTI korábbi híradása szerint a Balatontourist kempinghálózata két éve még 10 egységből állt. A marketingvezető a hirbalaton.hu-val ezzel kapcsolatban közölte, a társaságnak nincs ingatlan a tulajdonában,  az üzemeltetett kempingjeit bérli. A Balatontourist hálózatához csatlakozó kempingek száma évről évre változik, több franchise partner úgy döntött, hogy saját márkát épít vagy más funkciót keres a tulajdonában álló ingatlannak, illetve a korábban külön egységként működő, saját üzemeltetésben lévő révfülöpi Napfény és Napfény Garden kempingek összevonásra kerültek.

A korábban, és az idén bérelt kemping-ingatlanok hasznosításáról kizárólag az ingatlantulajdonosok döntenek, arra a Balatontouristnak nincs ráhatása – hangsúlyozta. „A Balatontourist elkötelezett amellett, hogy a jövőben is számos vízparti helyszínen biztosítsa az elérhető, fenntartható, a Balaton természeti örökségét tiszteletben tartó turizmus feltételeit. Célunk, hogy a Balaton-part továbbra is változatlan formában, további beépítések nélkül, a környezetvédelmi szempontok és az emberi tevékenység törékeny egyensúlyát megőrizve legyen elérhető mindenki számára” – fogalmazott a társaság marketing menedzsere.