A Balatont nem fenyegeti a kiszáradás veszélye (tvkeszthely.hu)

Bár a Duna egyes szakaszait illetően a meder kiszáradásáról lehet hallani, a Balatont nem fenyegeti ez a veszély. A jelenlegi vízmagasság a szabályozási szint maximuma alatt van. Nemrég meg is haladta ezt, az elmúlt napok csapadékmentes időjárása következtében csökkent a meghatározott szint alá.

Az elsüllyedt uszályokról, kiszáradt mederről készült felvételek a Duna “Digáncsi” nevű holtágán készültek a napokban. A folyó három szakaszán is megdőlt a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja.

A Balaton partján, Keszthelyen, a Városi Strandon nem tapasztalható vízhiány – a fürdőzők a nyárutón is élvezik a “magyar tengert”.

Burucs Zoltán egyetemi docens szerint a mostani balatoni vízállás leginkább a négy évvel ezelőtti rekordszintekhez hasonlítható. Május óta nem volt megnyitva a siófoki zsilip, azóta a csapadék és a párolgás szabályozza a vízmennyiséget.

„Ugye a Balatonnak a legnagyobb vízgyűjtője a Zala, a zalai nyugati vízgyűjtő és a Zalának, úgy látszik, jobb a csapadék ellátottsága pillanatnyilag, mint a nagy dunai vízgyűjtőnek, mert egyébként a zalai vízgyűjtő a nagy dunai vízgyűjtőnek is a része. De itt az Alpokalján úgy tűnik, szerencsések vagyunk és a Balatonon ezért nem észleltük még.” – mondta Burucs Zoltán, a Kaposvári Egyetem docense.

Augusztus eleje óta ezidáig tizenegy centimétert apadt a Balaton vízszintje. A korábbi magas vízállásnak köszönhetően ez a csökkenés szinte észrevehetetlen. A mai napig száztizenhárom centiméterre süllyedt a vízállás Siófoknál.

„Az elmúlt – gyakorlatilag most már mondhatjuk, hogy – hetek kimondottan meleg időjárásárak hatására sem csökkent le a Balaton vízszintje annyira, hogy ne lenne élvezhető. Nagyon kellemes és ideálisnak mondható 113 cm-es átlag vízmagasság jellemzi legnagyobb tavunkat és e mellé szerencsére egy kimondottan kiváló vízminőség is. Köszönhetően annak, hogy a tavaszi hónapokban sikerült nagy mennyiségű és minőségű vizet betározni a tóba.” – nyilatkozta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A nyár utolsó heteiben a vízszint emelkedésére nem számít az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ha marad a további szárazabb idő, a napi egy centimétert is megközelítheti a párolgás mértéke. Az előrejelzések szerint a hét végén már változhat az időjárásunk.

A Keszthelyi TV híradójának anyaga itt megnézhető.