A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete keddi szezonértékelő találkozóján meglepő dolgok kerültek “terítékre”. Kertész Rezső elnök szerint megváltoztak a trendek a Balatonon: megnőtt a menük népszerűsége és visszatért a hűtőtáska – íja a sonline.hu.
Kedden Siófokon gyűltek össze a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének tagjai, hogy áttekintsék az idei szezon tapasztalatait a Balatonon. A találkozón Kertész Rezső, a KISOSZ somogyi elnöke részletesen elemezte az idei nyári szezon során tapasztalt változásokat, amelyek jelentős hatással voltak a Balaton-parti vendéglátásra.
Újra hódít a hűtőtáska, népszerűbbek a menük
Az elmúlt évek során az á la carte ételek domináltak a balatoni éttermek kínálatában, de idén ez a tendencia megfordult. Kertész Rezső szerint míg korábban az á la carte ételek adták a forgalom 70 százalékát, idén a menük kerültek előtérbe. Ez a változás a vendégek költséghatékonysági törekvéseivel és az időbeli korlátokkal magyarázható, hiszen a nyaralók gyorsabban szeretnék elfogyasztani az ételt, hogy minél több időt töltsenek a vízparton.
Egy másik jelentős változás, hogy a nyaralók egyre gyakrabban érkeznek saját élelemmel a strandra. Az elnök szerint a hűtőtáska újra népszerűvé vált, ami csökkenti a helyi vendéglátók forgalmát napközben. A szezon során az esti vacsoráztatás is kitolódott, mivel a nagy hőség miatt a nyaralók késő estig a vízparton maradtak. Ez komoly nyomást helyezett a vendéglátóhelyekre, hiszen a vendégek nagy része egyszerre érkezett, így az éttermeknek rövid idő alatt kellett kiszolgálniuk a megnövekedett forgalmat.
A munkaerőhiány még mindig kihívás a vendéglátásban
A balatoni vendéglátás másik nagy kihívása továbbra is a megfelelő munkaerő hiánya. Kertész Rezső hangsúlyozta, hogy a szakképzett, önálló munkavállalók iránti kereslet továbbra is magas, és sok vállalkozó küzd azért, hogy stabil és megbízható csapatot állítson össze a nyári szezonra.
Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos azonban szerencsésnek mondhatja magát, mivel évek óta szinte ugyanazok a szakemberek dolgoznak nála, akiket nagyon megbecsül. Mint mondja, a nyári szezonban sok diák dolgozik az étteremében, akik elhivatottsága, tudása és szorgalma példaértékű. Szaktudása és elkötelezettsége mellett nekik is köszönheti, hogy idén emlékplakettel jutalmazták. Makkos Péter már 35 éve tevékenykedik és oktat sikeresen a szakmában. Többek között a fonyódi harcsafesztivál és a hagyományos kolbászfesztivál szervezésében is kiemelt szerepet kapott, munkáját a turizmus területén a gazdasági miniszter is elismerte.
Elismerés a kiemelkedő balatoni vállalkozóknak
A szezonértékelőn a KISOSZ Emlékplakettet további két kiemelkedő balatoni vállalkozó is átvehette, akik hosszú éveken át végeztek elismert munkát a régióban. Kecskemétiné Medgyesi Ilona, aki több mint 50 éve tevékenykedik a balatoni vendéglátásban – ebből 35 éve egyéni vállalkozóként – méltán kapta meg az elismerést. Fagyizója Balatonbogláron évtizedek óta a helyiek és a turisták kedvenc helye.
Végül Németh Ferenc és családja is emlékplakettet vehettek át, akik 1998 óta vezetik sikeresen siófoki vendéglátóhelyeiket. Az Aranypart Kft. keretében több éttermet és büfét üzemeltetnek, folyamatosan fejlődnek, és a helyi közösség elismert tagjai – a sonline.hu tudósítása szerint.