A Balatonon már tartályban az Irsai Olivér (Somogy TV)

Befejeződött az Irsai Olivér szüretelése a Balatonlellén gazdálkodó Bujdosó családi pincészetben. A jó idő miatt a tavalyinál egy héttel korábban került a tartályokba a must, amelyből Márton napjára már az új trendnek megfelelő illatos, könnyed, nyarat idéző friss bor készül. 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatai szerint tavaly a magyar borászok 2,8 millió hektoliter bort termeltek, és ha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor az idén a megtermelt bor mennyisége meghaladhatja a 3 millió hektolitert is.
“Előrébb vagyunk az évben minden fajtával. A száraz, forró nyár nagymértékben hozzájárult a szőlő éréséhez. Szerencsére az elmúlt hét óta éjszaka hűvös van, ami azt jelenti, hogy nagyon jól alakul a szőlő érés azáltal, hogy vissza tud hűlni a növény. A savak nem úgy égnek, tűnnek el, mintha éjszaka is forróság lenne, ezért tudunk várni még a sárgamuskotállyal, és chardonay-val. Ezek lesznek a következő fajták, amiket szüretelni fogunk” – mondta a Somogy TV-nek Bujdosó Ferenc borász, aki kitért arra is, hogy az illatos, könnyed borok által előhívott trendnek megfelelően telepítettek pár évvel ezelőtt Szöllős-Kislakon Irsai szőlőt, amelynek a napokban már be is fejezhették a szüretét.

A dél-balatoni borász szerint az idei évjárat a 2015-ösre fog hasonlítani, ami egy rendkívül intenzív illatú bor volt: “2016-ban a sok augusztusi eső nyomot hagyott az alapanyagon, különösen a korai fajták szenvedték meg a sok esőt. Tehát egy remek alapanyagból, és viszonylag jó mennyiségben tudjuk elkészíteni a 2017-est. Jövö héten leszüreteljük a Zenitet, aztán a következő héten a chardonay, a sárgamuskotály, a királyleányka, a pinot noire, a szürkebarát, tulajdonképpen összeérnek a fajták. Ennek a forró augusztusnak ez is az eredménye, ilyenkor azt sem tudja az ember, hogy melyikkel kezdje. Vannak prioritások, egy rozénak nyilván nem lehet nagyobb az alkoholja, azt le kell szedni, és azokkal a tételekkel, amelyeket könnyű nyári borként akarjuk forgalomba hozni, mindenképpen igyekezni kell.”