A Balatonon is űzhető vízi sport, ami épp meghódítja a világot (roadster.hu)

“Kelj fel, és evezz!” – ha lenne a stand up paddle boardosoknak Bibliája vagy Tízparancsolata, egész biztos így kezdődne. Hogy mit is takar az angol kifejezés? Egy izgalmas vízi sportot, ami hasonlít a szörfre, mégsem kell profi sportolónak vagy kockás hasú strandhuligánnak lennünk, hogy űzni tudjuk. Az pedig különösen jó hír, hogy akár a Balatonon is kipróbálhatjuk.


A sup – ahogy a stand up paddle-t rövidíteni szokták – egyik fontos kelléke egy nagyra hízott szörfdeszka. Kicsit más kialakítás, néha egészen más anyag, de a méretét kivéve optikailag alig-alig különbözik egy vérbeli “surf board”-tól. A másik esszenciális eszköz pedig egy speciális evező, ami a haladásban segít. A supozáshoz ugyanis nem feltétlen kellenek hatalmas hullámok, néha síkvizen állni rajta és evezni sokkal izgalmasabb.

És ezzel talán el is árultuk, miért az egyik leguniverzálisabb vízi sport, ami létezik: a sikerélmény garantált, hiszen minimális fizikai igénybevétellel és némi egyensúlyérzékkel bárki, bármilyen nyílt vizen supozhat, szervezhet túrákat, használhatja vízibicikli, kenu és csónak helyett, vagy akár jógázhat is. De a mára több millió supos között sokan vannak olyanok is, akik azért kattantak rá erre az életstílust jelentő sportra, mert a napfény és a vízpart már magában garancia a kikapcsolódásra, a supozás így lesz egyszerre meditatív és stresszoldó.

A cikk folytatása itt elolvasható.