A Balatonon is népszerűek az amatőr hajóépítők (vitorlazzitthon.hu)

Tíz év, mintegy száz hajó és ezer tag, így lehetne összefoglalni az Amatőr Hajóépítők Közösségének mostanra elért eredményeit. A társaság, valamint a hozzá kapcsolódó projektek nem titkolt célja, hogy megismertessék és megszerettessék minél több emberrel a hajóépítés örömét, emellett bizonyítsák, hogy néhány százezer forintból, ellenben sok munkaóra ráfordításával is vízre lehet szállni. Sőt még akár balatoni regattákon is részt lehet venni és jó eredményeket elérni.

Körülbelül tíz évvel ezelőtt, magánemberként szeretett volna egy kenut, de az akkori piacon szétnézve nem talált olyat, ami tetszett volna és megfelelt az igényeinek – mesélte a kezdeteket a Vitorlázz Itthonnak adott interjúban az Amatőr Hajóépítők Közösségének elnöke. Mezei Csaba elmondta:  elkezdett az interneten kutakodni és talált egyet, ami nagyon megtetszett. Ezt egy ausztrál tervező hajója volt. Az egyik külföldi weboldalról megrendelte a terveket, majd nekikezdett az építésnek. Írt róla egy blogon és egyszer csak azt vette észre, hogy ezt több százan követik és kommentálnak, kérdeznek. “Ekkor realizálódott bennem, hogy van Magyarországon igény az amatőr hajóépítésre.” – fogalmazott.

Mezei Csaba elárulta: most már mintegy tizenegy hajó konkrét leírása elérhető és megrendelhető a weboldalukon. A bekerülés tulajdonképpen az adott hajó licence díja, amit a tervezőnek juttat el. Közzétesznek útmutatókat, amelyekben nagyon részletesen, az elejétől a végéig le van írva az építés módja.

Mezei Csaba beszélt arról is, hogy ezek a hajók teljesen tenger és vízbiztosak, a Balatonon rendszeresen vitorláznak velük, versenyeken is részt vesznek. A tavalyi évben Zamárdiban, a SVERT Kupán egy Viola 14-es elnevezésű,  házilag épített vitorlás kenu-dinghy hibrid hajóval az öt méter alatti kategóriában a hetedik helyezést érték el, amire nagyon büszkék mind a mai napig – tette hozzá.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.