A Balatonnál hét nap alatt 17 ember fertőződött meg Lyme-kórral (sonline.hu)

Megugrott a Lyme-kórt terjesztő kullancsok száma: az ÁNTSZ nyár közepi jelentése szerint az országban egyetlen hét alatt 89 beteget találtak. A Balaton környékén hét nap alatt 17 ember fertőződött meg Lyme-kórral. 

Már nemcsak az erdőben, hanem a kertben és a strandon is megjelenhetnek a kullancsok, egyetlen hét alatt Somogyban három Lyme-kóros beteget regisztráltak júliusban – írja a sonline.hu. A portál megkeresésére a Somogy Megyei Kormányhivatal közölte: az ország dél-nyugati részén elterjedtek a kullancsencephalitis vírussal fertőzött kullancsok, ez érinti Somogy megyét is.

Az esetek harmadában bekövetkeznek a magas lázzal, fejfájással, tarkómerevséggel, aluszékonysággal, bénulással járható tünetek. Ilyenkor a beteg kórházi kezelésre szorul. Ezeket a tüneteket az agyvelő-, agyhártya – vagy a gerincvelő-gyulladás okozza. Évente 40-80 ilyen eset van Magyarországon. 2017-ben 16 eset volt. Az agyvelőgyulladás csak tünetileg kezelhető, de hatásosan megelőzhető védőoltással. A kormányhivatal arra figyelmeztet, hogy évente 900-1800 Lyme-kóros eset van Magyarországon. 2017-ben 1480-at jegyzetek fel. Egy baktérium okozza, ami vadon élő állatokról kerül a kullancsba.

Eddig Magyarországon ismeretlen, afrikai eredetű kullancsfaj egy példányát találták meg a Margit-szigeten, és ez a parazita akár a veszélyes, vérzéses krími-kongói lázat is terjesztheti az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának beszámolója szerint. Ennek alapján könnyen előfordulhat, hogy a jövőben új betegségeket terjeszthetnek a kullancsok. Viszont a sonline.hu által megkérdezett zselici túravezető megfigyelését visszaigazolni látszik a Kullancsbetegségek Ambulanciája: a klímaváltozás hazánkban visszaszoríthatja, és akár el is tünetheti a Lyme-kórt és az agyhártyagyulladást terjesztő, hagyományos kullancsokat.