A Balatonnál érhet véget a Giro d’Italia harmadik szakasza jövőre (eurosport.hu)

Lesz időfutam jövőre Budapesten, de nem az első napon. A hírek szerint egy balatoni nagyvárosban érhet véget a a Giro d’Italia harmadik szakasza. Állítólag a Balatonfüred-Keszthely-Siófok hármasból kerülhet ki a befutó helyszíne – írja weboldalán az Eurosport.

Pár napja már biztos, Budapestről rajtol a 2022-es Giro. Tavaly a koronavírus-járvány miatt érthető okokból le kellett mondanunk a rendezésről, de két olaszországi rajt után megint mi jövünk, és a magyar főváros jövő tavasszal remélhetőleg már tényleg otthont adhat a nagy rajtnak.

De milyenek lesznek a szakaszok? Változik valami a 2020-as útvonalhoz képest? Hisz a korábbi elképzelések egy budapesti nyitó időfutamról, és további két magyarországi szakaszról szóltak.
Úgy tudjuk, hogy a tervek egy picit megváltoztak, a rajtokat illetően eléggé Budapest-központú lesz mindhárom magyarországi szakasz, és új befutóvárosokkal is találkozhatunk majd.

A budapesti rajt biztos, de milyen lesz a jövő évi Giro?

Ha még emlékszünk, 2020 májusában a budapesti prológot egy győri, majd zárásként a (sármelléki reptér közelsége miatt) nagykanizsai befutó követte volna, de most úgy tűnik, jövő tavasszal kicsit más lesz a helyzet.

Az 1. szakasz (2022 05.06.) – A nagy rajt

Itt az első komolyabb meglepetés, ugyanis információink szerint biztosan nem időfutammal kezdődik Budapesten a Giro. Az első szakasz tényleg a fővárosban, jó eséllyel a Hősök teréről indul, és könnyen elképzelhető, hogy egy kifejezetten nagy kör megtétele után, Esztergomban, Székesfehérváron vagy Visegrádon ér véget. Egy hosszú (lassú rajttal együtt), közel 200 kilométeres nap várhat kezdésként a mezőnyre, mely során Székesfehérvár valamilyen formában biztosan szerepet kap.

A 2. szakasz (2022 05.07.) – Az időfutam

Nem maradunk egyenkénti nélkül, szombatra került az időfutam, majdnem pontosan a 2020-as terveknek megfelelő útvonalon. Egy nagyjából 9 kilométer hosszú belvárosi szakasz lesz a második nap programja, úgy tudjuk, hogy a versenyzőket ekkor is a Hősök teréről indítják.

A 3. szakasz (2022 05.08.) – Irány a Balaton!

Rajthelyszínként maradhat a főváros, de a hírek szerint könnyen elképzelhető egy nagykanizsai rajt is. Állítólag a Balatonfüred-Keszthely-Siófok hármasból kerülhet ki a befutó helyszíne, vagyis a tv-nézők biztosan gyönyörű képeket láthatnak majd a Balatonról. Ez sem lesz egy rövid nap, nagyjából 180 kilométer várhat a mezőnyre, amely Kaposvár városát is érintheti. De a szakasz jó eséllyel valamelyik balatoni településen zárul.

A további részletekről itt lehet olvasni.