A Balatoniak is kivették a részüket a “Passzold Vissza Tesó!” kampány sikerében (Szabad Föld / hirbalaton.hu)

A magyarországi Jane Goodall Intézet (JGI) Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2018 novemberében az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület támogatásával indította el a ma már országszerte nagy figyelmet kapott kampányát, a Passzold vissza, Tesó!-t. A magyar természetvédők használt mobiltelefonokat összegyűjtő akciója nem várt sikert hozott. 

Ahogyan Kádár András, a hazai JGI főmunkatársa mondja, a használt telefonok begyűjtése mögött komoly természetvédelmi erőfeszítések állnak. Kevesen tudják, hogy az elektronikai készülékekben több olyan alkotóelem található, melyeknek a világ különböző tájain való bányászata rendkívül kiterjedt természetkárosítással és állatok élőhelyének megsemmisülésével jár – írja a Szabad Föld.

Ezek egyike a tantál nevű fém érce, a koltán, amelynek bolygónkon több mint 80 százaléka a Kongói Demokratikus Köztársaságban található. Folyamatos, nagy mennyiségű felszínre juttatása a gorillák és csimpánzok egyedszámának drasztikus csökkenéséhez vezetett. A helyzetet az is nehezíti, hogy a térséget katonai csoportok tartják az ellenőrzésük alatt, így kényszerítve a helyi lakosságot a kitermelésre, ráadásul nemegyszer gyermekmunkásokat és fegyveres erőszakot is alkalmaznak.

A telefonok újrahasznosításával másodlagos, etikus nyersanyag hozható létre, amellyel a fenntartható fejlődést, a körforgásos gazdaságot támogatjuk, ezzel is csökkentve a bányászatot, s elősegítve az amúgy is igen megcsappant számú főemlősök védelmét.

A kétéves kampányban, melynek első részében a tanintézményeket, a másodikban a cégeket kerestek meg, háromezer használt mobiltelefont sikerült összegyűjtenünk, amiért az akkori újrahasznosító partnerüktől kapott adományból a természetvédelmi őröknek a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő intézetükön keresztül vásároltunk felszerelést, esőkabátot, gumicsizmát. Ezt az esőkabátokra varrt magyar zászlóval hálálták meg.

Az akcióban számos balatoni intézmény vagy vendéglátóhely is részt vett. A kezdeményezők gyűjtődoboza megtalálható volt a révfülöpi Bisztro 71 étteremben, a balatonfüredi Giorgi Pizzériában, Balatonvilágoson a Mészöly Géza Általános Iskolában, a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskolában, a gyenesdiási Polgármesteri Hivatalban. Keszthelyen több helyszínen is várták a használt mobilokat. Mások mellett a Zöldmező Utcai Általános Iskola, a Városi Kórház, a Keszthelyi HUSZ Hulladékszállító, Premontrei Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a ZSZC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola valamint a keszthelyi Polgármesteri Hivatal is befogadta a gyűjtőládát.