A tiltakozások ellenére megkezdődött az építkezés a siófoki obszervatórium mellett

Óriásgépek vonultak fel a siófoki obszervatórium közvetlen szomszédságában lévő telekhez, gőzerővel megkezdték egy ötszintes társasház megépítését. A beruházás megvalósítása ellen az elmúlt hónapokban, években meteorológusok, szakemberek, a térség önkormányzatai, civil szervezetei folyamatosan tiltakoztak. A térség országgyűlési képviselője azt nyilatkozta hírportálunknak, hogy két szakértői jelentés is született a témában, amelyek szerint az építkezés nem veszélyezteti az obszervatórium méréseinek pontosságát. „Egyedülálló adatsor szakadhat meg” – figyelmeztet a meteorológus szakma főtekintélyének számító, nemzetközileg ismert Dr.habil. Bartholy Judit.

A siófoki meteorológiai bázis melletti keskeny vízparti telken megkezdődött egy ötszintes társasház felépítése (Fotó: siofoki-hirek.hu)

Júniusban kapott építési engedélyt a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társasház, ami ellen többen tiltakoztak, állami kisajátítást sürgetve a helyzet végleges megoldásáért. Az aggodalmak szerint a balatoni viharjelzéshez és a klímaváltozáshoz is adatokat szolgáló obszervatórium méréseinek pontosságát veszélyeztetné a tőszomszédságában, alig pár tízméternyire tervezett építkezés, illetve a mérőállomásnál magasabbra tervezett épület.

sonline.hu-n megjelent írás szerint Witzmann Mihály, a siófoki térség országgyűlési képviselője egyeztetett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és György István, valamint Füleky Zsolt államtitkárokkal, amely eseménynek témája volt a siófoki obszervatórium is.

A politikus a lapnak azt nyilatkozta, a siófoki ügyében az a megoldás született, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Budapesti Műszaki Egyetemet egy szakmailag megalapozott és egyértelműen alátámasztott vélemény elkészítésére. Ez választ ad a kérdésre, az obszervatórium tőszomszédságába tervezett társasház beruházás veszélyezteti-e a meteorológiai mérések pontosságát.

 

Sokan felszólaltak már az építkezés ellen

Az egyetem egyik professzora már korábban megszólalt az ügyben, és véleménye egyezett az állami intézmény meteorológusaiéval, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsadójáéval, a vízimentőkével, a helyi önkormányzatokéval és civilekével, miszerint nem szabad egy ekkora építkezést engedélyezni a tópart, és az obszervatórium közvetlen szomszédságában.

„Egyedülálló adatsor szakadhat meg” – mondta az építkezés beindulásának hírére a meteorológiai szakma első emberének számító, nemzetközi szaktekintély, Dr.habil. Bartholy Judit, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékét korábban évtizedekig vezető egyetemi tanár a hirbalaton.hu-nak. „Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a szakma éveken át, több fórumon is tiltakozott már a siófoki építkezés ellen. Itt nincs politika, ez tisztán szakmai kérdés!” – szögezte le. A nyilatkozata itt olvasható.

 

Az ügyben korábban  leírt, vagy elhangzott legfontosabb vélemények, állásfoglalások:

  • 2016:   A siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt nyilatkozza, hogy 1956 óta folynak mérések és megfigyelések a  létesítményben. A hatvanéves adatbázis a Balaton és a Dunántúl egyetlen olyan adatsorának számít, amely alkalmas az éghajlatváltozás folyamatos nyomon követésére a régióban. Az obszervatórium környezetének beépítése a mérési pontosságokat veszélyeztetné, amely következményekkel járhat.
  • 2017:   Az MTA elnöke az ügyben 2017-ben megküldte állásfoglalását Lázár János miniszternek, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy „..hazánk, és az egész emberiség jövőjét érintő legnagyobb kihívások közé tartozik a klímaváltozással és annak hatásaival történő szembenézés”. Sajnálatosnak nevezte, hogy egy tervezett magánépítkezés miatt a siófoki obszervatóriumban folyó tudományos célú, és a balatoni viharjelzést egyaránt szolgáló életvédelmi fontosságú mérések veszélybe kerültek.
  • 2017:   „A kormány elkötelezett aziránt, hogy biztosítsa a siófoki obszervatórium további zavartalan működését, akár jogszabályt is módosítanak a cél érdekében” – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (ma Agrárminisztérium) az MTI-vel 2017 elején, amit nem követett lépés.
  • 2018:   dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke egy balatoni rendezvényen a hirbalaton.hu kérdéseire válaszolva azt mondta, kizárólag szakmai elvek alapján már évekkel ezelőtt azt nyilatkozta a szolgálat, hogy nem tudja elfogadni a siófoki obszervatórium melletti építkezést. „.. az agrártárcához fordultunk az ügyben, amikor látszott, hogy egy háttérintézmény szintjén nem lehet megoldani a kérdést. Reménykedünk a megoldásban” – fogalmazott akkor az elnök.
  • 2019:   Egy július elején életbe lépett kormányrendelet szerint “a meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.” A siófoki mérőbázist ez azért nem védheti meg, mert a szomszédságában építkezni szándékozó cég már korábban építési engedélyt szerezhetett.
  • 2019:   Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke egy konferencián úgy fogalmazott: „Legnagyobb kudarcélményem a balatoni viharjelzés és a meteorológia ügye. Több milliárdot fordítottuk az elmúlt 7-8 évben a viharjelzés fejlesztésére, és amikor már majdnem elértünk a csúcsra, úgy tűnik összedől az egész.”
  • 2020:   dr. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere egy hónapja azt mondta egy online-konferencián: „..mindenki számára egyértelmű, hogy az obszervatórium érdekeinek elsőbbsége van mindenfajta építkezéssel szemben, hiszen itt a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó”.
  • 2020:  Dr. habil. Bartholy Judit, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékét korábban évtizedekig vezető egyetemi tanár, aki a meteorológus szakma főtekintélyének számít, az építkezés beindullásának hírére ezt nyilatkozta: „Óriási értéknek számít mind a klímakutatásban, mint a balatoni viharjelzésben, életvédelemben, hogy a siófoki obszervatórium egy 65 éves, egyedülállóan homogén adatsorral rendelkezik. Ennek homogenitása megszakad, ha engednek felépíteni a közvetlen közelében egy ötszintes házat”

 

A beruházás ellen azóta fellépett az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, a balatoni civileket tömörítő szövetség, a NABE (Nők a Balatonért Egyesület), a műegyetem professzora, a vízimentők elnöke. A  beruházó szerint ugyanakkor tervei megvalósításának nincs szakmai akadálya.