A balatoni üdülőhelyek ingatlanpiacára is kihat a koronavírus (onlinebalaton.hu)

A hazai ingatlanpiaci árak már a tavalyi évben, egy természetes folyamat következtében, stagnálni kezdtek. Idén pedig a koronavírus is hozzájárult a korábbi éveket jellemző áremelkedés lassulásához. A járvány megjelenése óta az ingatlanpiacon az árak mellett a kereslet is megváltozott. Néhány Balaton-partján elhelyezkedő településen már most érezni lehet a vásárlási kedv visszaesését.

 

Mérséklődött az áremelkedés a Balatonon

Az ingatlannet.hu 2020 első négy hónapjának adatai alapján vannak még olyan települések, ahol érvényesül a korábbi éveket jellemző áremelkedés. Ilyen például Zalakaros, ahol a családi házak átlag négyzetméter ára 7 százalékkal 240 ezer forintra nőtt, valamint ilyenek a balatonfüredi házak is, ahol 4 százalékkal 670 ezer forintra drágult egy négyzetméter.

2020. január és április között csak stagnáltak az átlagárak Balatonlellén, Hévízen, Siófokon, Zamárdiban és Tihanyban is. A családi házak átlagára Balatonlellén 310 ezer Ft/m², Hévízen 340 ezer Ft/m², Siófokon 460 ezer Ft/m², Zamárdiban 550 ezer Ft/m², Tihanyban pedig 620 ezer Ft/m² körül alakult.

A vizsgált időszak alatt akadtak olyan települések is, ahol már megjelent az árcsökkenés. Fonyódon és Badacsonytomajon 2 százalékkal csökkentek a családi házak átlagárai. Így ezeken a településeken egy négyzetméter átlagosan 310-340 ezer forintba került. Szigligeten pedig már nagyobb áresés is bekövetkezett. Itt négy hónap alatt 10 százalékot estek vissza az átlagárak, így a családi házak áprilisban átlagosan 420 ezer Ft/m²-ért kerültek eladásra.

A cikk folytatása itt található.