A balatoni települések eltérően élnek az enyhébb szabályozás adta lehetőségekkel

A parti büfék, terasszal rendelkező vendéglátó egységek, fagyizók, lángososok több helyen kinyitnak, azonban abban eltérő a balatoni települések gyakorlata, hogy megnyitják-e az eddig lezárt strandokat, látványosságokat a saját területeiken.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta, a tó körüli településeken vannak, ahol megszűntek a korábbi lezárások, de több helyen lezárva maradnak a strandok, ahol amúgy a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztő programjának beruházásai zajlanak.

Balatonfenyvesen hétfőtől megközelíthető a település valamennyi strandja, kivéve az építési területeket, de továbbra is lezárva marad a kikötő keleti mólószárnya, mivel ott nem lehetne betartani a távolságtartási szabályokat – közölte a polgármester. Hozzátette, a balatoni strandok szezonon kívül közparkként működnek. A szabadstrandok hivatalosan június 15-én nyitnak, a többinél a települések döntenek arról, mikortól kell fizetni a belépésért.

Szigliget polgármestere, Balassa Balázs elmondta, két okból sem szeretné bevezetni az enyhítéseket. Egyrészt a folyamatban lévő beruházások miatt, másrészt a lakosság védelme érdekében – a lakosság egyetértésével – kívánja lezárva tartani a kirándulók elől a település látványosságait, köztük a várat és a strandot. A kormány rendelkezése értelmében kinyithatnak azok a strandi vendéglők, amelyek a strandon kívüli terület felé is ki tudják szolgálni a vendégeiket – jegyezte meg.

A Siófok honlapján megjelent tájékoztatás szerint hétfőtől megnyitották a település korábban lezárt strandjait.