A Balatoni Szövetség egykori alelnökének nevét viseli a lesencetomaji művelődési ház (veol.hu)

Hertelendy Ferenc Közösségi Színtérré keresztelték a művelődési házat Lesencetomajon. Hertelendy többek között országgyűlési képviselő, Zala megyei főispán volt, a Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesülete és a Balatoni Szövetség alelnöki tisztségét látta el.

Hertelendy Ferencet példaértékű élete méltóvá tette arra, hogy az ő nevét viselje mostantól az intézmény – fogalmazott a veol.hu tudósítása szerint Lesencetomaj polgármestere. Mészáros László kifejtette: községükben a Hertelendy család a 19. század közepén vette át a meghatározó szerepet.

“A család lesencetomaji ágának utolsó kiemelkedő alakja volt Hertelendy Ferenc, aki 1859 és 1919 között élt. Jogi diplomát szerzett, több nyugati országban tanulmányozta az ottani gazdaságot és édesapja halála után átvette az itteni uradalom irányítását. Aktívan kapcsolódott be a hazai közéletbe gazdasági és politikai téren. Tehetséges és szorgalmas ember volt, több területen is vezető szerepet játszott. Többek között országgyűlési képviselő, Zala megyei főispán volt, a Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesülete és a Balatoni Szövetség alelnöki tisztségét látta el. Mindemellett gazdálkodott, szorgalmazta és támogatta a filoxérajárvány következtében elpusztult szőlők újratelepítését.”

-sorolta az érdemeket a polgármester. Mészáros László hozzátette: a Balaton északi partján a vasútépítés előmozdítása fűződik a nevéhez, a balatoni turizmus fejlesztésében ugyancsak jelentős szerepe volt.