A balatonföldvári őrsparancsnok a Balatoni Régió Közbiztonságáért díj idei kitüntetettje

A Balatoni Régió Közbiztonságáért díjat idén dr. Springs József rendőr alezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság balatonföldvári rendőrőrsének parancsnoka vehette át – jelentették be a Balaton Fejlesztési Tanács idei utolsó, online ülésén, ahol kisfilmen mutatták be a kitüntetés átadását.

 

Az idei díjazott Pungor János ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese felterjesztésére, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének díjbizottsága döntése alapján nyerhette el 2021-ben a kitüntetést.

A díj átadásakor elhangzott laudáció:

Dr. Springs József r. alezredes 1990 óta teljesít hivatásos rendőri szolgálatot. Kezdetektől a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság keretében dolgozott különböző beosztásokban.  A Budapesti Rendőr-főkapitányságon töltött mintegy kétéves időszak után ismét a Balaton déli partján szolgált szakmailag egyre komplexebb beosztásokban. 2001-ben került a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Víziközlekedési Osztályára, ahol megbízott osztályvezető-helyettes, majd 2007-től ugyanitt osztályvezető. 2013-tól a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Víziközlekedési Osztály Vízirendészeti Rendőrőrs Balatonföldvár őrsparancsnoka.

Dr. Springs József r. alezredes 20 éve tevékenyen hozzájárul a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságról kialakult pozitív kép erősítéséhez. Az általa vezetett egységnél elsődleges fontosságú a következetes, szakszerű és polgárbarát segítő jellegű hozzáállás, valamint a parancsnoki példamutatás. A magas szintű szakmai tevékenysége során kialakult nyugodt, határozott, kiegyensúlyozott, udvarias intézkedési kultúráját közvetlenül kamatoztatja a vízirendészeti munka során. Jogi-szakmai ismereteinek továbbfejlesztésére önképzés keretében is törekszik, valamint a Balatonhoz, a vízhez és a hajózáshoz kötődő általános műveltségét folyamatosan emeli.

A díjazott a Balaton-átúszás, a Kékszalag vitorlásversenyek és más kiemelt- illetve nemzetközi vízirendezvények biztosításában vett részt, szervezi és vezényli az általa irányított rendőrőrs szolgálatát, kiemelt figyelemmel a vízirendészeti igényekre és az állandó mentési készenlét fenntartására. Tevékenységével vezetői, munkatársai, lakókörnyezete, valamint az összes hozzá forduló elégedett, hiszen segítőkész, jól kommunikál, szakszerű határozottság jellemzi. A régióban a szakterületén végzett kiemelkedő prevenciós-, tájékoztató-, felkészítő- és ifjúságnevelő tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy a Balatonföldvári Vízirendészeti Rendőrőrs működési területének vízbiztonsága tovább erősödjön.

Szolgálata során több esetben kapott dicséretet és jutalmat a kiváló munkájáért, valamint egy esetben soron kívüli előléptetésben részesült.

A közel 30 éves Balaton-parti rendőri szolgálata és a 20 éves vízirendészeti szakmai tapasztalata alapján kiemelkedő képességű vízirendőrként és vezetőként tűnt ki, aki hivatásként éli meg a rendőri tevékenységet, inspiráló módon jellemzi a Balaton szeretete és követésre méltó a víz tisztelete.

***

A Balatoni Régió Közbiztonságáért díjat idén 19. alkalommal adták ki, az új kitüntetettel együtt eddig 55 személy érdemelte ki.