A balatoni obszervatórium mellett építkezőké lett a BAHART siófoki hotele és strandja (mfor.hu)

Fény derült arra, ki szerezte meg a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) által eladott siófoki, stranddal rendelkező Hotel Mólót 1,5 milliárd forintért – írja az mfor.hu. Az új tulajdonos az az Azúr Szórakoztatóközpont Szabadidő Szolgáltató Kft., amelynek érdekeltségi köre szakmai, társadalmi és civil tiltakozások sora ellenére ötszintes társasházat építhet a siófoki obszervatórium tőszomszédságában. A tavaly ősz óta épülő társasház az obszervatórium egyik felét, míg a megvásárolt Hotel Mólóhoz tartozó telek a meteorológiai állomás másik felét határolja.

 

Az mfor.hu cikke szerint május közepén derült ki, hogy sikeres volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverése, ahol 1,5 milliárd forintért vitte el egy licitáló az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) által eladásra meghirdetett siófoki Hotel Mólót. Eddig nem lehetett tudni, hogy ki a vevő, mert a siófoki önkormányzatnak és a magyar államnak is elővásárlási joga volt az ingatlanra, ezzel azonban nem éltek, így a Bahart a hírportál sokadik kérdésére elárulta, hogy kit rejt az ismeretlen licitáló. “A Hotel Mólót az Azúr Szórakoztatóközpont Szabadidő Szolgáltató Kft. vásárolta meg” – válaszolta a lapnak a hajózási cég.

Az állam 2019-ben került a Bahart tulajdonosai közé, majd 2019. augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel elérte, hogy többségbe kerüljön, így a tóparti tulajdonos önkormányzatok érdemben már nem tudnak beleszólni a társaság működésébe. A hajózási társaság a koronavírus-járványra hivatkozva pedig úgy döntött: eladja több balatoni ingatlanát. Sikeresen eladták a balatonboglári Sellő kempinget és a balatonszemesi Hattyú kempinget is 1-1 milliárd forintért, így összesen a siófoki Hotel Móló 1,5 milliárd forintos eladásával mintegy 3,5 milliárd forintot kerestek összesen.

Mindhárom vevő ismert ingatlanbefektető. A balatonboglári kempinget a kecskeméti Terebezd Trade Kft. szerezte meg az MNV árverésén szintén. A cég mögött a milliárdos forgalmú, kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. áll. A balatonszemesi kempinget a Nagygyörgy Tibor által tulajdonolt Biggeorge Property Zrt. ingatlanfejlesztő érdekkörébe tartozó ingatlanbefektetési alap szerezte meg. Nagygyörgy Tibor leginkább az Otthon Centrum cégcsoport tulajdonosaként ismert, de a fent jelzett ingatlanfejlesztő cége is egyre erősebb. A siófoki Hotel Mólót megvásároló Azúr Szórakoztatóközpont Kft. is jelentős szereplője az ingatlanos piacnak.

A cég tulajdonosa Kolarics Gergely, tavaly 1,3 milliárd forintos forgalom mellett 164 millió forintos nyereséggel zártak. Kolarics Gergely több másik cégben is tulajdonos, például a MoMDeluxe Kft.-ben, ahol Molnár György István a társtulajdonos. Ő pedig már igazi építőipari nagyágyú, hiszen ő a tulajdonosa a Molnárbeton Betongyártó Kft.-nek. A cég évek óta szárnyal: a 2019-es 9,6 milliárd forintos forgalmat 2020-ban sikerült 11 milliárd forintra hízlalni, míg a profit mindkét évben 1,3 milliárd forint volt. A Molnárbeton pedig 2016-ban közös céget alapított MCM Beton néven a Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel.

Jó vásárnak tűnik a Hotel Móló, hiszen egyrészt remek helyen található, másrészt az állapota is teljesen rendben van.

A Hotel Móló*** Siófok egyik legszebb részén, közvetlenül a vízparton, a vitorláskikötő szomszédságában található.  A szálloda 37 darab kétágyas, zuhanyzós, +1 főre pótágyazható szobával várja a kedves vendégeket. Minden szoba erkélyes, kilátással a Balatonra vagy a parkolóra, TV-vel, ingyenes WiFi szolgáltatással, hűtőszekrénnyel és hajszárítóval felszerelt. A kellemes pihenést szolgálja a szálloda saját strandja (vízmélység 180 cm), egy kültéri gyerekmedence, a drink bár és a közeli wellness centrum
– szól a hotel bemutatkozása.

Még az árverési hirdetményből derült ki, hogy a hotel üzemel – a koronavírus-járvány miatt bezárt és május 28-án nyitott ki -, az ingatlan bérlőjének pedig 2025. december 31-ig érvényes szerződése van. A szálloda a Service 4 You Kft. szállodái közé tartozik – írja az mfor.hu.