A balatoni Korosajt műhely felhívása: fogadj örökbe egy zalai tehenet! (dinindgguide.hu)

A vendéglátóhelyek csökkentett működése, illetve nagy számú bezárása további iparágak szereplőit rántja magával, közülük is egyértelműen a beszállítást biztosító termelőket is. Ahogyan az lenni szokott, a kisebb vállalkozások a legkiszolgáltatottabbak, erre a problémára hívja fel a figyelmet imádnivaló kezdeményezésével a balatoni Korosajt műhelye – írja a diningguide.hu. A tejet adó B betűs hölgyeket fogadhatjuk örökbe – és nem csak tehénsimogatás jár cserébe érte!

.

A keszthelyi járásban található nemesbüki farmon készülnek a Korosajt termékei. Korosa András szállodai szakmai múltját lezárva döntött a saját, családi vállalkozás mellett, mindez pedig olyan jól sikerült, hogy a sajtmanufaktúrához vásárolt tehenek szinte családtagokká is váltak az évek folyamán. Amikor András bemutatta a kis birodalmukat a sajtkészítő műhellyel, a legelőn úgy követték őt az idősebb, fiatalabb tehenei egyaránt – akár megpihentetve a vállán a fejüket –, mintha csak kutyák bóklásztak volna utána. Az érzelmek viszonzottak, Korosáéknál a tejadásból kiöregedő tehenek békés nyugdíjba vonulnak – vágóhíd helyett. Négylábú fűnyíróknak is nevezi őket a család.

A nemesbüki sajtműhelyből 3-6 hónapig érlelt sajtok kerülnek ki. Bár történtek kísérletek 3 évig érlelt parmezánra is, a 15 tehenet számláló major kapacitása egyelőre a rövidebb érlelést teszi lehetővé.

A Csatorna-szigetekről származó Jersey-tehenek adta tej átlagosan 7,5 százalékos zsírtartalmú, sajtkészítésre kiváló. A 600 főt számláló kis faluból, Nemesbükről így kerülnek natúr és ízesített sajtok a környék éttermeibe, többek között a balatoni (és budapesti) Paletta Bisztróba vagy a Zalacsányi Golf Resort konyhájára.

A vendéglátás visszaesésével azonban a „Korosajtok” megrendelései is vészesen megcsappantak.

„A biológia, a természet rendje azonban a koronavírus-járvány ellenére is diktálja a tempót nekünk, hiszen a tehenek ellési és fejési időszaka, a sajtkészítés menetrendje kötött. Így vagy lezárjuk a Korosajt történetét, vagy megoldást találunk azokra a kiesést jelentő hónapokra, amíg újra könnyebb lesz az élet. Ezért találtuk ki a már korábban is meghirdetett örökbefogadási akciónkat. Már a korábbi, nyári Korosajt Fesztiválok idején kitaláltuk ezt a rendszert, de a járványhelyzet miatt ez most életmentő lehet a számunkra.”

Az örökbefogadásért pedig nem csak tehénsimogatás jár. A derék „pótszülők” a sajtok elkészültekor, júniusban visszakapják a most adott támogatásuk árát, jó ízű sajtok formájában.

A Korosajt farmjának és műhelyének címe: 8371 Nemesbük, Április utca 21. Telefonszám: +36 70 318 1940

További információk ITT.

diningguide.hu fotókat és videót is közöl a farmról és a tehenkről.