Nem nőnek a balatoni horgászjegy árak

Jövőre nem nőnek a balatoni horgászjegy árak, a horgászrendben pedig jelentős enyhítések is életbe lépnek – derült ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának korábbi nyilatkozatából, valamint a társaság honlapjának tájékoztatásából. (Egy napokban megjelent hír szerint akad Somogyban, ahol nő a horgászjegyek ára, de az nem érinti a balatoni területi engedélyeket.)

Mint arról korábban beszámoltunk, két jelentős enyhítés mellett csupán kisebb jelentőségű módosításokat hajtottak végre a 2022-es Balatoni és a Behúzós Horgászrendben, amiről a halgazdálkodási társaság további részleteket is közöl a honlapján.

.

Enyhítések

A jelentősebb változtatások között sorolják, hogy az áprilisi csónakos tilalom szövege jelentősen változott. Ahogy az északi parton korábban is létezett egy part menti sáv, ahol kizárólag nappal és kizárólag békés halakra szabadott horgászni, eztán a déli parton is lehetőség lesz erre. A változás gyakorlatilag véglegesíti a koronavírus járvány kapcsán az elmúlt két áprilisban eszközölt eseti feloldásokat.

Az úgynevezett “csatornás tilalom” jelentősen enyhült. Korábban a Nyugati-övcsatornán a Kéthelyi-hídtól, a Keleti-Bozót-csatornán pedig a “Bambi-hídtól” délre eső szakaszokon általános tilalom volt érvényben, az említett hidak és a Balaton között pedig szabadott horgászni, de pontyot és harcsát megtartani tilos volt. Az új szöveg szerint az általános tilalom csak a Keleti-Bozót-csatornán marad meg, de ott is lényegesen délebbre tolódik a tiltott terület határa. Fontos azonban megemlíteni, hogy nem marad védelem nélkül a ponty és harcsa. A jogszabályban előírt fajlagos fogási tilalom mindkét befolyón továbbra is védi őket.

Tehát ahogyan a korábbi években sem, úgy 2022-ben sem fogják feloldani a pontytilalmat a balatoni befolyókon.

 

A behúzós horgászrend változásai

A behúzós horgászrend egy új ponttal bővült és négy pontját módosították. Mind a két jellegű változás főként halvédelmi célokat szolgál, továbbá az utóbbi időben gyakran felmerült kérdésekre adnak kielégítő válaszokat.

“Amennyiben közvetlen vízparti ingatlanon kirívó horgászrendi szabályszegés történik, a behúzós horgászmódszer gyakorlása betiltható az adott partszakaszt határoló pontos koordináták megjelölésével. “

A korábbi ellopott kapitális ponty esete miatt vezették be ezt a horgászrendi pontot. Fő célja az, hogy ha felmerül, majd szabályszegés történik az adott helyen a módszer gyakorlása során, ráadásul több alkalommal, akkor az adott helyszínen a behúzós módszer gyakorlását betilthassák.