A balatoni hal védjegy bevezetésén dolgozik a MOHOSZ (HírTV)

A tavalyihoz képest idén 7 százalékkal nőtt a horgászok száma, a növekvő bevételnek köszönhetően pedig egyre többet tud haltelepítésre fordítani a balatoni halgazdálkodási társaság. A lehetőség jókor érkezett, az orvhalászat miatti veszteség ugyanis akkora, hogy megbecsülni sem lehet – írja weboldalán a hirtv.hu.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a balatoni hal védjegy bevezetésén dolgozik, aminek célja, hogy a Balaton vízgyűjtőjén lévő tógazdaságok megfelelő minőségű halat termeljenek. A halak egy része utánpótlásként a tóba kerülne, másik részét viszont a csúcsgasztronómián keresztül újra bevezetnék a balatoni vendéglátásba.

„Ugyanilyen tájegységi védjegyek lennének később máshol is. Gyakorlatilag itt a minőséget alapozná meg ez az áruvédjegy. Igazából nem az a lényeg, hogy a Balatonban van vagy máshol, hanem az, hogy milyen minőségben állítjuk elő. Rengeteg olyan apró körülmény van a takarmányozástól a tartáson át az őshonos fajok állományig, ami ebbe az irányba vezet, itt próbálunk majd eredményeket mutatni” – nyilatkozta Dérer István, a Mohosz alelnöke.