A balatoni főszezonhoz kevés a jelenlegi ügyelet – ha kell fizetnének a települések (sonline.hu)

Noha nyáron jelentősen megnő a lakosságszám a tónál és az önkormányzatok is nyitottak lennének egy költségesebb, de a turisták igényeit is lefedő megoldásra az új ügyeleti rendszerben, ennek ellenére csak két helyen lesz nyári orvosi ügyelet a Balatonon.

 

A sonline.hu által megkérdezett polgármesterek is megerősítették azt a sajtóértesülést, hogy a szezon idejére sem változik a már november óta érvényben lévő ügyeleti rendszer a Balatonnál. Hosszú évtizedeken át – amíg az önkormányzatok maguk szervezték az ügyeletet – utazó orvosok, többletlétszám állt készenlétben a szezonban arra az esetre, ha az üdülőknek orvoshoz kellett fordulniuk kisebb-nagyobb problémáikkal a nyaralás idején.

November óta az Országos Mentőszolgálat szervezi az ügyeletet, ami hétköznap 16 és 22 óra, hétvégén 8 és 14 óra között fogadja a betegek jelzéseit. A Balaton-parton két településen – Siófokon és Balatonbogláron – van ügyelet, ez a nyári időszakban sem fog megváltozni. Bogláron a rendelőintézet épületében biztosítanak helyet az ügyeletnek, ahogyan azt a betegek megszokhatták. Arról azonban nincs hivatalos információja Balázs Lajos főorvosnak, a Török Sándor Egészségügyi Központ vezetőjének, hogy az ügyeleti időt tervezi-e a mentőszolgálat kibővíteni a szezonban. Ennek a legtöbb polgármester örülne.

Holovits Huba balatonföldvári polgármester elmondta: a városvezetés hajlandó lenne költeni arra, hogy mindenki megkapja a szükséges ellátást a nyári időszakban is.

Az illetékes államtitkárságot kerestük az ügyben, és felajánlottuk az infrastrukturális hátteret, a régi ügyelet helyiségeit – mondta a városvezető. Hozzátette: mindenképpen támogatnák a szolgáltatás működtetését, anyagilag is, ha szükséges.  A pénzügyi kereteket megteremtenénk rá városi forrásból, ehhez azonban a jogszabályi keretet ehhez kellene igazítani – mondta Holovits Huba.

Zamárdiban valamivel jobb a helyzet Siófok közelsége miatt, de ott is volna szándék az ügyeleti rendszer erősítésére. Csákovics Gyula polgármester azt mondta: ha lenne önkormányzati összefogás, partnerek lennének ebben.