A balatoni bábtáncoltató betlehemesek is láthatóak a Vaskakas Bábszínházban

Különleges kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a győri Vaskakas Bábszínházban.

A bábszínház első szintjén a Marcali Múzeum gyűjtése alapján elkészült hasonmás kiadások pontosan úgy néznek ki, amivel a 18-19. században, a Balaton környéki falvakban, advent és karácsony idején a betlehemesek járták a házakat”.

“ A bábtáncoltató betlehemes nagy rokonságban van a bábművészettel, a bábosokkal. Itt azonban a bábmozgató – a katona – nem nagyon látszik. A Betlehem mögött ül, és alulról mozgatja a bábokat, dalokra, népi vagy vallásos énekekre. Ezért is hívjuk bábtáncoltatásnak – mondja Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója.

“Már nekünk is volt több betlehemes játékunk. Idén egy olyan éneklő Betlehemünk van, amit Markó-Valentyik Anna bábszínész játszik itt a Vaskakasban, és advent idején többször is fog: december 16-án 11 órakor, 22-én 17 órakor, és 23-án kettőt is (11 és 17 órakor). Előtte-utána megtekinthető a kiállítás is” – teszi hozzá az igazgató.

“ Az éneklés végigköveti a népi változatban megfogalmazott betlehemi történetet. A színésznő közben teát főz, ennek rituáléja maga a játék. A bögre, a kiskanalak, a mézcsöpögtető bábuként elevenednek meg, ezt tárgyanimációnak nevezzük. Ahogy a színész használja, mozgatja, úgy lesz a figura az, ami.

Ha már tárgyak, akkor érdemes néhány szót szólni a kiállítás “főszereplői” mellett megtalálható szimbólumokról is: a Bábtáncoltató Betlehemek mellé almát, mézeskalácsot, aprópénzt tettek a Marcali Múzeum munkatársai.

“ Az alma például nagyon szép szimbólum. Annyi fele szokás vágni, ahányan a családban vannak. És ha közösen elfogyasztjuk, együtt leszünk majd, és újra találkozunk.

A Vaskakas munkatársai közösen is szoktak ünnepelni. Kocsis Rozi erről azt mesélte, hogy annyi ötletet és szeretetet fordítanak a közönségre, hogy december 20-a körül – a társulati ülésen – jut majd idő kicsit ünnepelni. Készülnek meglepetésekkel, apróságokkal, de ezeket nem árulhatta el. “Nemcsak kollégák vagyunk, hanem barátok is” – mondja.

A cikk folytatása itt található.