A balatonföldvári kikötő üzlettulajdonosainak közleménye

A balatonföldvári kikötő üzlettulajdonosai az alábbi közleményt juttatták el a hirbalaton.hu-hoz és más, a kikötőfejlesztés körüli vitákról korábban hírt közlő médiához, helyreigazítást kérve bizonyos őket érintő információkban. A közleményt változtatás nélkül közöljük.

 

“A sajtóközlemények és sajtóhírek azt a hamis látszatot keltik, mintha a balatonföldvári kikötő fejlesztését, ezzel párhuzamosan pedig a város fejlődését mi, üzlettulajdonosok szándékosan, egyéni érdekeink mentén akadályoznánk. A közlemények és az azok alapján született írásoknak az a valótlan alapvetése, látszatkeltése, hogy a kikötőben található üzlethelyiségeket 99 évre, százforintos négyzetméter áron béreljük.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a kikötő bejáratánál, azaz a sokat emlegetett 20-as helyrajzi számon található, magántulajdonú ingatlanként nyilvántartott üzleteknek tulajdonosai vagyunk.Üzleteink 1985-ben az akkori MAHART és a Magyar Állam engedélyével létesültek, saját pénzeszközből. Az épületek szerepelnek az ingatlan-nyilvántartásban, a bejegyzéshez szükséges egyéb engedélyeket maga a balatonföldvári önkormányzat adta ki 2004-ben.

Az üzletek tehát nem azért állhatnak ott a kikötőben, mert létrejött a 99 éves területhasználati szerződés. Az üzletek azért lehetnek ott a kikötőben, mert hatósági és állami engedély alapján 1985 óta ugyanazon a helyen állnak és 32 éve magántulajdonban vannak. 1985 óta az üzletek tulajdonjoga többször is gazdát cserélt, azonban a MAHART, majd a Balatoni Hajózási Zrt. minden alkalommal – legutóbb 2014-ben – lemondott az elővásárlási jogáról, pedig megvehette volna azokat.

A külső teraszbérletekre általunk kifizetett bérleti díjak eddig több milliós nagyságrendben jelentettek bevételt a Balatoni Hajózási Zrt-nek. 2017-ben évben terasz és parkoló bérleti díj címén majdnem 5 millió forintot fizettünk be Balatonföldvár Város Önkormányzatának, annak az összegnek a felét, amiért megszerezte a terület tulajdonjogát!

A békés, korrekt megoldás lenne az érdekünk. A jogi út igénybevételére azért kényszerültünk, mert e nélkül, egy üzleteinket és egzisztenciánkat teljesen figyelmen kívül hagyó, koncepciós eljárásban, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hoztak volna minket. Hiába kezdeményeztünk egyeztetést, tárgyalást, az önkormányzat és a Balatoni Hajózási Zrt. eddig nem volt hajlandó tárgyalni velünk.

Az elhangzott kijelentéseikkel ellentétben, egzisztenciálisan is érdekeltek vagyunk a kikötő fejlesztésében, abban részt is vennénk. Mivel ott vannak az üzleteink, a fejlesztésekhez anyagilag is hozzájárulnánk. Bizonyítja ezt az is, hogy legutóbb 2008-ban 1,5 millió forintért tervezettük meg az üzletek átalakítását, az önkormányzat biztatására, amit végül nem engedélyeztek számunkra, tehát nem miattunk retro stílusúak az üzletek.

Ezúton is kinyilvánítjuk, hogy megegyezési szándékunk változatlan, a fejlesztésnek nem mi vagyunk az akadálya, de jogunk van a magántulajdonunkhoz és jogunk van a tisztességes eljáráshoz. Közleményünkhöz mellékeljük az 1985-ből származó építési, használatbavételi engedélyeket, tervrajzokat, tulajdoni lapokat.

Balatonföldvár, 2017. november 20.

Tisztelettel : Kárpáti Péter, Kárpáti Péterné, Rucz Roland, Lehoczky Zsolt, Fehér József Imre