A Balatonfő térségében indul ünnepi geotúra

A Balatonfő geo-, természeti, -és kultúrtörténeti kincsei megismerésére lesz lehetősége azoknak, akik augusztus 20-át a természetben szeretnék megünnepelni. A geotúra a Balatonkenesei tátorjános természetvédelmi területen és a balatonfőkajári Somlyó-hegyen halad keresztül.

Az ünnepi túra első állomása az idén 47 éve védett Balatonkenesei Tátorjános természetvédelmi területén található, ahol a magasparton gyönyörködhetnek a csodás kilátásban, megszemlélve a Balaton víztükrét, miközben geológiai értelemben fiatal, a park néhány millió éves képződményeivel, illetve a mai Balaton és annak kialakulásával ismerkedhetnek meg.

A falban látható kis barlanglyukak, üregek, a rejtélyes tatár- vagy töröklikak történetének is nyomába erednek a túrán résztvevők.

Balatonfőkajáron a pincesorok megtekintése után felkeresik a Somlyó-hegyen termesztett szőlő alapját képező kvarcfillitfeltárást és szóba kerülnek a Balaton-felvidék legidősebb felszínre bukkanó, különleges kőzetei, amelyek tavaly “Az Év Földtani Értékei a Bakony–Balaton Geoparkban” címet nyerték el.

Az ünnepi geotúra végén fény derül Balatonfőkajár furcsa nevének eredetére és jelentésére is.

A túra Balatonkeneséről, a Kultúra Házától indul 2018. augusztus 20-án, hétfőn 10:00 órakor.
(Tourinform Iroda előtti parkoló; GPS: 47.034599, 18.106210)

A könnyű fokozatúnak számító geotúra várható időtartama kb. 4 óra, hossza a gyalogos szakaszt tekintve kb. 4 km, autóval Balatonfőkajárra pedig 8 km.

Az időjárásnak megfelelő ruházatról, ennivalóról és személyenként 1 liter folyadékról minden résztvevő maga gondoskodik.

A részvételi díj felnőtteknek 850 Ft/fő, gyerekeknek 400 Ft/fő. A Balatonkenesei Tájház belépődíja külön fizetendő, amely felnőtteknek 200 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 100 Ft/fő.

Előzetes jelentkezés szükséges, amely történhet telefonon vagy e-mailen, legkésőbb augusztus 19-én 18:00 óráig.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu

Egyéb információk a geopark weboldalán vagy közösségi oldalán találhatók.