A balatonboglári Gömbkilátó is lehet az Év kilátója (likebalaton.hu)

Tíz hazai kilátót választott ki a szakmai zsűri, amelyekre október 17-éig lehet szavazni a közösségi oldalon; az Év kilátója címre, egyedüli somogyiként, a balatonboglári Gömbkilátó is a jelöltek közé került – írja a sonline.hu.

Fotó: MTI/Varga György


Az Aktív Magyarország pályázatot írt ki, amely az épített kilátók népszerűsítését szolgálja, hogy minél többen informálódjanak, hol tárulnak elénk hazánkban a legszebb panorámák. Összesen 177 nevezés érkezett az Év Kilátója pályázatra, a szakmai zsűri tíz kilátót választott ki közülük. Nézték az építmény állapotát, a környezet rendezettségét, a szolgáltatás szintjét, a kilátóba vezető turistaút színvonalát, a panorámát és az ökoturisztikai jelentőséget is.

A tíz döntős között szerepel a balatonboglári Gömbkilátó is, amely Balatonboglár egyik fontos jelképévé vált. A 60 méter magas Várdombon álló, 15 méter átmérőjű építményből a Balaton felé nyílik kilátás. A létesítmény 2013 óta az Örökségünk – Somogyország Kincse díj birtokosa. – A Várhegy, ahol ma a Gömbkilátó áll, a 20. század elején kopár volt, ezért Kopaszdombnak is nevezték, a település két világháború közötti elöljárója és birtokosa, Gaal Gaston ültettette be fákkal, amelyek legnagyobb része feketefenyő volt, később egy fából készült kilátót építettek a hegyre, amelyből mára a lábakat tartó négy betontuskó maradt – mondta Mészáros Miklós polgármester.

A cikk folytatása itt található.