A balatonalmádi Ciszterci Rekreációs Központot díjazták az Év Homlokzata pályázaton

November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit. A rendhagyó módon online térbe költözött gálaest során a neves szakértőket felvonultató zsűri 199 pályázatból, öt kategóriában jelölte meg a pályázatonként egymillió forint díjazásban részesülő nyerteseket és az oklevéllel elismert különdíjasokat. A gálán egy Veszprém megyei pályázatot is díjaztak.

(Fotó: Lounge Communication)

A családi ház, társasház, energetikai felújítás, középület valamint műemlék kategóriát felsorakoztató Év Homlokzata pályázat az idei évben jubileumi, tizedik alkalommal mutatott be kiemelkedően színvonalas pályaműveket a verseny lezárását jelentő gálaest keretein belül. A novemberi ünnepélyes díjátadón – amely a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online került megrendezésre – összesen 19 pályázó munkáját ismerték el. Az egyes kategóriák legjobbjai egyenként egymillió forint díjazásban részesültek, a kategóriák további különdíjasait pedig oklevéllel ismerték el.

Energetikai felújítás kategóriában Év Homlokzata 2021 különdíjjal jutalmaztak egy Veszprém megyei pályázatot is. A balatonalmádi Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központ felújítása Palla Károly építész (PallaStudio Kft.) tervei alapján, az LTV Interior Kft. kivitelezésében valósult meg. Az eredetileg általános iskolaként funkcionáló épület, átalakított formájában újra teret ad a fiatalok számára a testi-lelki feltöltődéshez, kötetlenebb keretek között. Az épület külső megjelenése és a visszafogott homlokzati színek alkalmazása a ciszterci rend letisztultságát adja vissza, azonban az ablak spaletták bújtatott színes megoldása visszafogottan teszi játékossá a homlokzati kialakítást, amihez a kerti bútorok alakjának tudatos választása is hozzájárul. A homlokzat átalakítása során fontos szerepet játszott az eredeti meglévő kialakításból adódó üvegfelületi kiosztás megtartása, a minél több természetes fény beengedéséhez.

Hazánk egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetésére összesen 199 pályázat érkezett. Az öt kategória legjobbjait Vadász Bence Ybl és Pro Architectura-díjas építész; Jánosi János Ybl és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Dr. Tari Gábor PhD a Műszaki Egyetem  docense és Vidor Győző a Xella közép-európai igazgatója jelölhette ki. A zsűri elismerése mellett két Baumit különdíj kiosztására is sor került, valamint a szeptemberben megrendezésre került közönségszavazás győztesét is kihirdették.