A Balaton vízállása még mindig alacsony, a víz hőmérséklete 9,7 fok

Az áprilisban eddig hullott csapadék mindössze 2 centiméterrel tudta feljebb tornászni a Balaton vízállását, ami a ma hajnali siófoki mérések szerint 103 centiméter. Ez 12 centiméterrel elmarad az üzemi vízszint-maximumtól, miközben a jövő hónapban vízeresztésre készülnek a Sió-csatornán hajószállítás miatt. A víz hőmérséklete 9,7 Celsius fok. 

 

A Balaton üzemi vízszint-maximuma áprilisban 115, májustól 120 centiméter, amit tavasszal jó ha elér a tó vízállása, hiszen nyaranta kevesebb csapadékra lehet számítani, nagyobb párolgási veszteség mellett. (A Balaton vízszintjét a siófoki vízmérce „0” cm pontjához viszonyítják, ami 103,41 m Balti tengerszint feletti magasságnak felel meg, vagyis nem vízmélységet jelent.)

A tó vízállása azért jó, ha tavasszal eléri a maximumot, hogy a nyári szezon végéig elegendő legyen a vízmélység a hajózáshoz, strandoláshoz.

A BAHART egy új kompot és egy új katamaránt szeretne eljuttatni a Sió-csatornán a Balatonhoz, amihez bőséges vízeresztésre lenne szükség. A vezérigazgató húsvéti nyilatkozata szerint a szakemberek április végéig hozzák meg a döntést, hogy megnyitják-e ezért a Sió-zsilipet.

A hirbalaton.hu-nak eddig nyilatkozó szakemberek becslései eltérőek. A közlések szerint 6-15 centiméter között mozog, mekkora vízszint-csökkenéssel járna egy ilyen vízeresztés.