A Balaton vízállása 106 centiméter, több-kevesebb napsütés várható

Május első napján a Balaton átlagos vízállása 106 centiméter a hajnali mérések szerint, április közepe óta 3 centimétert emelkedett, de így is elmarad 14 centiméterrel az ilyenkor kívánatos üzemi vízszint-maximumtól. A víz hőfoka 13 Celsius fokos – a vizugy.hu adatai szerint.

Május elsején, vasárnap a Balaton körül a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 21 fok körül alakul. Késő este 13, 14 fok valószínű. Egy-egy zápor előfordulhat a térségben – írja a met.hu.

Véget ért a süllő, a balin, a csuka és a sügér fogási tilalma, ellepték a vizet a csónakos horgászok (Fotó: HírBalaton)

 

Az üdülőrégióban a mérsékelt (10-25 km/h), eleinte északkeleti, majd a déli óráktól keletire forduló szelet napközben egyre többfelé kísérik majd élénk (25-35 km/h) lökések. A Balaton középső és nyugati medencéjében időnként erősebb (35-45 km/h) lökések is előfordulhatnak. Estére mérséklődik a légmozgás( 25-30 km/h alá), de csapadék környezetében nyugat felől kezdődően ismét felerősödhet a szél.

Reggeltől már vékonyodik, délelőtt csökken a felhőzet, és több-kevesebb napsütés is valószínű. A napsütés hatására megindul a gomolyfelhő-képződés. Délután a nyugat felől érkező fátyolfelhőzet fokozatosan beboríthatja az eget. Egy-egy zápor délután sem kizárt, nagyobb eséllyel először a nyugati medence térségében az esti órákban zápor mellett már zivatar is előfordulhat.