A Balaton vízállása 102 centi, a víz 21 fokos

Az elmúlt napok esőzései mindössze egy centiméternyit emeltek a Balaton vízszintjén, ami a vasárnap hajnali mérések szerint átlagosan 102 centiméter – a siófoki vízmércéhez viszonyítva. Május 25.-én volt már 100 centiméter is az átlagos vízállás. A csapadékhiányos hónapok miatt 18 centiméternyi a lemaradás a nyár elején kívánatos 120 centiméteres üzemi vízszint-maximumtól. A tó vizének hőmérséklete hajnalban 21 Celsius fokos volt Siófoknál.

Az üdülőrégióban ma délutántól számítani lehet záporokra zivatarokra, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 28 fok körül alakul.

 

A met.hu balatoni előrejelzései szerint vasárnap délelőtt a gyenge-mérsékelt (5-25 km/h) szél északi, északkeletire fordul és élénk (25-30 km/h) lökések kísérhetik. A délután folyamán a mérsékelt (15-25 km/h) északkeleti, keleti szél tovább élénkülhet, meg is erősödhet (35-45 km/h).
Délutántól zivatarfelhő környezetében szélerősödés (45-55 km/h), intenzívebb vagy heves zivatarhoz viharos (60-80 km/h) szél is kapcsolódhat.
Többnyire napos időre számíthatunk, a déli óráktól fátyolfelhők mellett megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délutáni, esti óráktól növekedni kezd a záporok, zivatarok esélye. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 28 fok körül alakul. Késő estére 21 fok közelébe hűl le a levegő.