A Balaton térségét is érinti a turistaházak felújítása (onlinebalaton.hu)

Négy turistaház, köztük egy bakonyi és egy badacsonytördemici felújítása fejeződhet be 2019 elejére, és új via ferrata útvonalakat is kialakítanak – hangzott el az Otthon a természetben című kormányzati kiadvány Hármashatárhegyen tartott sajtótájékoztatóján a közelmúltban.

A Magyar Természetjáró Szövetség honlapján arról tájékoztatott, hogy Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a következő években 10 új helyszínen épülhetnek via ferrata útvonalak, barlangi turistautak jönnek létre és minden korábbit meghaladó mértékben bővülnek a kerékpárutak.

Utóbbi információ szerint megújul a Balaton-kör, de kijelölték többek között a Győrt Pannonhalma, Csesznek, Zirc és Veszprém érintésével a Balatonnal összekötő, a Keszthely és a Fertő-tó, valamint a Budapest és Balaton közötti bicikliutat. Rajkától Budapestig kerékpározható lesz az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo 6, emellett a Börzsönyben és a Mátrában erdészeti utakat is alkalmassá tettek kerékpáros túrázásra.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Bakonyban Balinka-Kisgyón, Badacsonytördemicen a Rodostó, Gyöngyöspatán a Hidegkúti, valamint Szentendre mellett a Lajos-forrás turistaház felújítása fejeződhet be összesen 2 milliárd forintból, engedélyes terveik heteken belül elkészülnek.