A Balaton szíve – Újdonságokkal várja a turistákat az apátság (Tihanyi Visszhang)

Három kiállítással, a Rege Cukrászda kínálatának újragondolásával, és a látogatók igényeit kiszolgáló új kezdeményezésekkel indította útjára a bencés apátság az idei turisztikai szezont. Nem kérdés, hogy az apátság a település szellemi, kulturális központja, amely egyre inkább nyitott a turisták fogadására, a kor szellemének megfelelő, tartalmas kiszolgálására.

Az elvonultság és a nyitottság, az elmélyülés és a vendégszeretet egyaránt fontos jellemzője a szerzetesrendünknek. Szívesen fogadjuk a vendégeket, hiszen a közös asztal szakrálisan is nagyon fontos. Jaj, azoknak a közösségeknek, akiknek ez nem adatott meg. Tapasztaljuk az érdeklődést, igyekszünk megmutatni minél többet a rendből, a szerzetesek életéből – mondta az Apátságban tartott megnyitó ünnepségen dr. Korzenszky Richárd OSB perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója.

Figyelnünk kell a kor szellemére és az ideérkezők igényeire. Átalakultak az elvárások, amikhez szerettünk volna alkalmazkodni úgy, hogy közben tartalmas, maradandó élményt adjunk az apátság látogatóinak. Már évek óta azon dolgozunk, hogy korszerűsítsük a vendégeknek szóló szolgáltatásainkat, most jött el az ideje, hogy bemutassuk őket – hangsúlyozta Barkó Ágoston OSB, az Apátság Gyűjteményének gondozója. Megújult a IV. Károly király emlékszoba, amelyben a „Koronázási emlékek: királykoronázás és patriotizmus a populáris kultúrában” című állandó tárlatot lehet megtekinteni, a templom egykori pincéjében lévő múzeumban pedig új, kettős kiállítás nyílt a”Szerzetesek asztalánál”és a helyi vonatkozásokat ismertető „Étkezési kultúra a Tihanyi Apátságban régen és ma” címmel. Folytatódnak az apátságban a májustól-augusztusig heti rendszerességgel induló, különleges élményt nyújtó, Csend hangjai élménytúrák, lesznek múzeumpedagógiai órák, megújult az apátság honlapja, és egy új kiadvány is megjelent – sorolta az újdonságokat Barkó Ágoston, majd a jelenlévők előtt a kiállítások kurátorai ismertették a tárlatok anyagát.

A rendezvényen részt vett Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, aki kiemelte: jó látni azt a dinamikus fejlődést, ami Tihanyt jellemzi az utóbbi években. „Különleges hely Tihany, de mára a sikeres, versenyképes turisztikai fejlesztések otthona is, amihez nagyszerűen tudott kapcsolódni az apátság is” – fogalmazott az elnök. A bencés apátság Tihany szellemi és kulturális központja. A kulturális örökségünk részeként számon tartott gasztronómiájukat bemutató kiállítással a koronázási emlékek bemutatásával újabb élményt nyújtanak át az idelátogató vendégeknek – vélekedett Tósoki Imre polgármester, aki emlékeztetett rá, hogy a település még a 20. század első felében egy nagyon szegény halászfalu volt.

A megnyitó zárásaként az apátság üzemeltetésébe kerülő Rege Cukrászdában tartottak állófogadást. A bencések ígérik: mostantól a pazar panoráma mellett igényes vendéglátást is kapnak az idelátogató vendégek. Az újragondolt étel- és italkínálat nagy része az apátság saját termékeiből áll majd, meg lehet kóstolni Gellért atya gyógyteáit, a csak itt kínált szerzetesi süteményeket, az apátsági söröket és a gyógynövényes likőröket.