A Balaton-part egyik ékköve: kisfilmeken mutatják be Alsóörs történelmi, kulturális és természeti látnivalóit (veol.hu)

Kevesen tudják, hogy sokáig Alsóörsön bányászták a 300 millió éves permi vörös homokkövet, több olimpikonjuk van, híres a csipkeverő műhelyük, itt termesztették először nagyobb területen a cserszegi fűszerest – utalt Alsóörs kivételes értékeire Hebling Zsolt polgármester.
Kezdeményezésére, élve a járványhelyzet virtuális világával, anekdotákkal és ősi legendákkal fűszerezve kisfilmeken mutatják be a közösségi oldalon ritka történelmi, kulturális és természeti látnivalóikat.

Nem állt meg az élet a járványhelyzetben sem. Az otthon töltött időt kihasználva az emberek megtudhatták, illetve megnézhették, mennyi értéke van Alsóörsnek, ezért állítottuk össze a kisfilmeket – mondta Hebling Zsolt, aki nagy örömmel beszélt arról, hogy rengeteg kedvező visszajelzést kapnak. Sokan most tudták meg, hogy Alsóörsön bizony nem csak a kiváló strand létezik. Bemutatják egyik kiemelkedő műemléküket, a Törökházat, amely a török megszállás alatt, a 15–16. század fordulóján épült, késő gótikus stílusban. Mindig magyar család lakta, először a Préposték, akik megkapták a török bírói tisztséget. A ház turbán formájú kéményéhez legenda fűződik, miszerint egy török pasát, aki sanyargatta a népet, leitatták a helyiek alsóörsi borral, majd feldobták a turbánját a tetőre, amely megkövesedett, és kémény lett belőle.

A cikk folytatása itt elolvasható.