A Balaton nem zár be augusztusban – így alakul Magyarország éghajlata a következő években (forbes.hu)

A beszélgetés célja ugyan nem az előrejelzés volt, de akár annak is bevált volna. Szeptemberi hőhullámokról és nagycsapadékokról is esett szó az Eötvös Loránd Tudomágyegyetem Természettudományi Kar (ELTE TTK) és a Másfélfok múlt heti sajtóklubján. Az egyetem kutatóitól azt is megtudták a résztvevők, mi lesz a Velencei-tóval, hol várhatók nagyobb eséllyel erdőtüzek, és tényleg hűlni fog-e a klíma a Kárpát-medencében.

A magyarországi nyár vége 10-15 nappal elcsúszott szeptember elejére.

Ez látható a több évtizedes trendekből. Szeptemberben és októberben több évben is előfordult, hogy legalább 40 napon meghaladta a legmagasabb hőmérséklet a 20 Celsius-fokot. Ilyen volt 2006, 2018 és 2019 is. Bár ezt az előadás napján még nem tudhattuk, az idei év is erősíti ezt az állítást. A szeptember 11-ei hét több napjára is 30 fokos maximumhőmérsékletet jelez előre a meteorológiai szolgálat.

Az olyan őszi napok száma, amikor a maximumhőmérséklet legalább 20 fok, elsősorban az Alföldön és Baranya vármegyében emelkedhet ebben az évszázadban 12-14 nappal. Ez nem csak azt jelenti, hogy kevesebb energiát igényel majd a fűtés, hanem azt is, hogy a hűtéshez növelni kell a kapacitást. A mezőgazdaságban pedig fel kell készülni arra, hogy a kártevők Magyarországon is könnyen áttelelhetnek.