A Balaton ne legyen mulatós (nepszava.hu)

A minőség nem árkérdés, minden árszínvonalon lehet jót kínálni – mondta a Népszavának Laposa Bence borász. A Balatoni kör elnöke szerint akkor ér célt a szervezetük, ha fejlődő régió lesz a Balaton, ahol nem elvándorlás van, hanem hazatelepülés, ahol a vállalkozók, munkavállalók megtalálják a számításukat, és ahová örömmel térnek vissza a vendégek.

A minőség nem árkérdés, minden árszínvonalon lehet jót kínálni, ha változik a szemlélet – mondta a Népszavának adott interjújában a Balatoni KÖR elnöke. Laposa Bence kifejtette: a borkultúrában a termékkínálat és a fogyasztók kinevelése kéz a kézben járt, és ez egészséges folyamat volt. A vendéglátásban is ezt kell megteremteni – tette hozzá.

A tavalyi badacsonyi szüreti napokon történt tragédia kapcsán – amikor egy borászt halálra vertek – elmondta: a helyi közbiztonsággal kapcsolatban bár a képviselő-testület sok döntést hozott, de az alapvető helyzet nem változott. Minden turisztikai desztináció azt a vendéget vonzza, amelyiket megszólít a szolgáltatásaival. Ha mulatós zenét játszunk, akkor az jön ide, aki azt keresi, és hosszan sorolhatnám a párhuzamokat – fogalmazott Laposa Bence, aki szerint ez sokak számára sajnos nem egyértelmű. Szerintem a Balaton ne legyen „mulatós” – tette hozzá.

A borász beszélt a Balaton körüli fejlesztésekről is. Kifejtette: ő mindig is fejlesztéspárti volt, ugyanakkor valóban sok a probléma. Úgy fogalmazott: “soha nem érjük el az optimális állapotot: vagy semmi nincs vagy száztíz százalékon fejlesztünk. Minden helyszín, minden beruházás más és más. Nekem a kikötőfejlesztésekkel van a legkevesebb gondom, persze nem vagyok ökológus, így nem tudom felmérni a környezetre gyakorolt hatásukat. De ha úgy tudunk kikötőt fejleszteni, hogy nem nagyon nyúlunk bele az adott part környezeti állapotába, az nagyon jó, mert nincs esszenciálisabb a vitorlázásnál a Balatonon.”

Hozzátette: nagyon ellenzi a lakóparkokat: az a legkevésbé szerencsés egy turisztikai régióban, ha apartmanokat, lakóparkokat építenek, ráadásul a régióra gyakorolt hatása negatív. Sok helyet foglal, a környezeti hatásai is súlyosak, mégsem járul hozzá a turizmus fejlődéséhez – sorolta.  Laposa Bence szerint ugyanakkor szállodákra, komplex szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyekre ugyanakkor még a tó számos pontján szükség van. A Balatoni KÖR elnöke szerint a szőlészeti ágazat kimondottan rossz állapotban van, sokkal több szőlőre és magasabb jövedelemtermelő képességre lenne szükség. Az idelátogató vendég már most rengeteg domboldalon nem szőlőt, hanem beépített telkeket lát, ami hosszabb távon komolyan veszélyezteti a régió értékeit – fogalmazott Laposa Bence a Népszavának.