A Balaton nagypénteken – a zsilipet elzárták

A Balaton átlagos vízszintje több mint két hónapja tartja magát, ma is 120 centiméter a siófoki vízmércéhez viszonyítva (ami nem átlagmélységet jelent). A vízeresztést befejezték, a Sió-zsilip hét elejétől kezdve zárva. A tó vizének hőmérséklete a ma reggeli mérések szerint 11,4 Celsius fok Siófoknál – derül ki a vizugy.hu adataiból.

Ami az üdülőrégió időjárását illeti, a met.hu előrejelzése szerint: a gyenge (3-15 km/h) változó irányú szél reggel északnyugati irányba fordul és feltámad. Napközben a mérsékelt (15-25 km/h) északnyugati szelet gyakran élénk (30-40 km/h), időnként erős (40-50 km/h) széllökések kísérhetik. Egy-egy 50 km/h feletti lökés is előfordulhat, nagyobb eséllyel reggel, illetve a déli, kora délutáni órákban. Estére mérséklődik a légmozgás, megszűnnek az erős széllökések. Kezdetben változóan, időnként erősen felhős lesz az ég és reggel néhol még gyenge eső, zápor is előfordulhat.

Délelőtt csökken a felhőzet, napközben már többórás napsütés várható. Csapadék ekkor már nem valószínű. Este délnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 18 fok körül alakul. Késő este 10, 11 fok valószínű.