A Balaton mindenkié: Balatonvilágos kéri Club Aligát (fotók a volt Kádár-villáról)

Balatonvilágos önkormányzata nem csak 30 méteres parti sávra és strandra tart igényt a Club Aligából, hanem immár a teljes Aliga I-nek nevezett ingatlanrészre, kikötőstől, szállodaépületestől – közölte a hirbalaton.hu-val Fekete Barnabás polgármester, aki a napokban fordult a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez a kéréssel.

Annak idején, amikor Rákosiék ötletére pártüdülőt alakítottak ki a kisajátított 47 hektáros ingatlanon, a komplexumot két részre osztották: az Aliga I-esen létesült több szállodaépület és a kikötő, az Aliga II-es részt kerítéssel zárták el, ott épültek fel a pártelit tagjainak villái, így a Rákosi-, később Kádár-villa is.

Mint arról korábban hírt adtunk, az egykori pártüdülőt 2007-ben privatizálták, ám az új tulajdonos PRO-MOT nem látott neki az ígért 70 millió eurós fejlesztésnek. Ez év júliusában a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. (melyben sajtóhírek szerint augusztusban tulajdonrészt szerzett a miniszterelnök veje, Tiborcz István többségi tulajdonában lévő BDPST Zrt. is) leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. kötött adásvételi szerződést a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészének, valamint a társaság fennálló követeléseinek megszerzésére. Az adásvétel befejezésének határideje Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester tudomása szerint december 20-a, ám a település vezetése addig sem tétlenkedik.

A polgármester a napokban levélben fordult Bártfai-Mager Andreához, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, melyben azt kezdeményezi: Aliga I. maradjon állami tulajdonban, majd kerüljön át ingyenes vagyonjuttatásként az önkormányzathoz.

 

“Személyes üzleti szempontok nem írhatják felül a közösségi érdekeket”

–  Nem tévedés, immár nem csak azt a parti sávot kérjük, amit a vagyonkezelővel történt korábbi egyeztetések során kialkudtunk, hanem a teljes Aliga I-et szeretnénk átvenni kikötőstől, szállodástól – nyilatkozta Fekete Barnabás a hirbalaton.hu-nak. – Igényünket egy 2017. decemberi Kormányinfón elhangzottakra alapozzuk, ahol Lázár János miniszter azt mondta: a Balaton mindenkié, személyes üzleti szempontok nem írhatják felül a közösségi érdekeket. Ennek az elvnek az érvényre juttatását szeretnénk most látni a Club Aliga esetében. Vagyis a „mindent eladni” helyett a közösség érdekeit kérjük figyelembe venni – fogalmazott a településvezető.

A polgármester arra is emlékeztetett: a PRO-MOT 2007-ben a 47 hektárból 37-et tulajdonba, 10-et vagyonkezelésben kapott. A vagyonkezelt területre vonatkozó megállapodás szerint a part menti 30 méteres területsávra az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg. Minisztériumi rendelet szerint az ingatlan egy része közterületi (közpark) funkciót kap. A balatonvilágosi képviselő-testület 2014-re új, a Club Aliga fejlesztési elképzeléseihez igazodó településrendezési és szabályozási tervet fogadott el, majd 2017 tavaszán kérte a községet megillető területek térítésmentes tulajdonba adását.

 

Újrafogalmazott igények

A tulajdonosváltás hírét véve az önkormányzat újrafogalmazta igényeit, melyeket előzetesen helyi civil szervezetekkel, ingatlantulajdonosokkal is egyeztetett.

– A miniszter asszonyhoz írt levelemben kezdeményeztem, hogy a kormánydöntésig Aliga I. maradjon állami tulajdonban – mondta Fekete Barnabás. – Továbbá a vagyonkezelői szerződést „A Balaton mindenkié” álláspont jegyében bontsák föl, mérjék föl a fejlesztés, szinten tartás elmaradása miatti állagromlást, és mivel nem a közösség érdekét szolgálná a terület további fölosztása, értékesítése, az Aliga I. teljes területe maradjon közösségi tulajdonban, kerüljön az önkormányzat tulajdonába, a nagy értékű értékvesztésre tekintettel ingyenes vagyonjuttatás formájában – tette hozzá.

A polgármester azt írta a tárca nélküli miniszternek fogalmazott levelében: az önkormányzati tulajdon szavatolja az érintett Balaton-part nyilvánosságát, hozzáférhetőségét. Az önkormányzat képviselve a helyi lakosok, az üdülőnépesség, az ingatlantulajdonosok érdekét, nem engedheti meg az értékes terület további pusztulását. Arról is tájékoztat a faluvezető levele: a terület kedvező adottságaira alapozva vannak terveik a hosszú távú és gazdaságos hasznosításra.

 

Lázár János: A Balaton mindenkié

A hirbalaton.hu is beszámolt arról 2017. december 4-én, egy MTI-hír nyomán, hogy az aznapi Kormányinfón (kormányzati sajtótájékoztató) Lázár János kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: „A kormány szándéka szerint a Balaton mindenkié, a törvénynek az lesz a célja, hogy visszaszorítsa azokat a törekvéseket, ahol a személyes üzleti szempontok felülírják a közösség szempontjait… A kemping kemping marad, a Balaton part mindenki számára hozzáférhető marad, ebben semmiféle negatív változás nem lesz.”

 

Így nézett ki a Kádár-villa tíz évvel ezelőtt kívülről-belülről (Fotók: hirbalaton.hu):