A Balaton megóvása a vitorlázók érdeke

A Balaton védelme is szóba került a Magyar Vitorlás Szövetség Téli Előadássorozatának tegnapi állomásán. A Műhelyből a Kikötőig címet viselő rendezvényen hajóépítő mesterek osztották meg tudásukat a hallgatósággal. Szerintük is elengedhetetlen a tó védelme, így van köztük olyan aki már a környezetbarát hajóápolás megvalósítását tűzi ki egyik céljául.  

Egyre kevésbé biztosított az utánpótlás a hajóépítő, hajó restaurátor szakmában – hangzott el a Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett kerekasztal beszélgetésen. A megjelent hajóépítők bár üdvözlik a keszthelyi iskolában folyó képzést, de az a tapasztalatuk, hogy az almamaterből vajmi kevés szakember jut el valóban a műhelyekig. Garab Károly és Cittel Lajos felvetették azt is, mi lesz tíz-tizenöt év múlva a fahajókkal, ha nem lesz szakember aki folyamatosan karban tudja őket tartani.

Az előadáson szóba került egy műanyag vitorlás hajó élettartama is. A szakemberek szerint megoldandó probléma, hogy mivé is válik a műanyag hajótest, ha már nem alkalmas a vízen siklásra. Déry Attila tervező szerint a testeket megfelelően újrahasznosítani nem igazán lehet.

Scholtz Imre kifejtette: megoldást kell találni a hajó ápolásánál is a környezetbarát technológiákra. Szerinte a kikötőket kötelezni kellene, hogy olyan területeket biztosítsanak a hajók javítására, felújítására amely kevésbé terheli a környezetet. A szakember szerint a legtöbbet használt algagátlók kiváltására is alternatívát kellene hozni.

A teljes beszélgetés az alábbi videóban tekinthető meg: