Ökológiai közgazdász: a Balaton egy közlegelő közgazdasági értelemben (qubit.hu)

Közép-Európa legnagyobb területű természetes állóvize mára legfeljebb turisztikai értelemben őrzi azt az ellátó funkcióját, amelyet korábban betöltött – véli Kelemen Eszter ökológiai közgazdász, aki szerint a Balaton mélysége-sekélysége jelenleg egymásnak feszülő érdekcsoportokra osztja a tó szolgáltatásaira pályázó különféle felhasználókat. Ront a helyzeten, hogy jelenleg nem tisztázott, kié is a magyar tenger.  A Balaton közgazdasági értelemben közlegelő – fogalmazott a szakember a qubit.hu podcastjában.

 

Kelemen Eszter előadásában kifejtette, az évezredekig halat, építőanyagot és nem mellesleg vizet adó, a reformkori vasútépítésekig közlekedési útvonalként is használt tó szerepe gazdasági és társadalmi értelemben is megváltozott.

Kelemen szerint az ökológiai értékek védelme és fenntartása ugyanakkor fontosabbá vált azzal, hogy a Balaton már sokcélú rekreációs bázissá vált. A széttartó igényeket közös nevezőre lehet hozni. Ehhez szerinte elsősorban minél gyorsabban egyességre kell jutni abban, hogy „ha egészséges az ökoszisztéma, akkor vajon tényleg gáz-e száz méterrel beljebb sétálni, hogy elérjük a vizet”.

Az ökológiai közgazdász szerint azonban a „közlegelő” funkció is tökéletesen piacosítható, de ehhez szükség van a konszenzuson alapuló világos szabályozásra, mint ahogy az például Costa Ricában történt. A kis közép-amerikai állam évtizedek óta sikerrel értekesíti ökoszisztéma-szolgáltatásait, anélkül, hogy lerabolná azokat.

Kelemen Eszter ökológiai közgazdász Qubit-előadása immár videó- és podcast formában is elérhető.

 

***

A napokban hat fontos előadást osztott, illetve oszt meg a qubit.hu a Kiszáradhat-e a Balaton? címmel rendezett szeptemberi Qubit Live #5 eseményről. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász prezentációi önálló podcastok formájában is meghallgathatók.