A Balaton keleti része a legfertőzöttebb törpeharcsával (pecaverzum.hu)

Nyilvánosságra hozták annak a közvéleménykutatásnak a részeredményeit, amelyben a horgászokat kérték arra, hogy válaszoljanak a törpeharcsa elterjedésével kapcsolatos kérdésekre. 

Ugyan a fekete törpeharcsa már évtizedek óta jelen van a Balatonban, de a faj állománynagysága az utóbbi években jelentős növekedésnek indult – írja a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet részeredményeire hivatkozva a pecaverzum.hu.

Az inváziós balatoni elterjedésének pontosabb megismerése céljából a vele leggyakrabban találkozó csoport, a horgászok segítségét kérte az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A pecásokat egy online kérdőív kitöltésére kérték, melyet október végéig több mint 2500-an küldtek vissza. Mivel az adatgyűjtés még folyik, jelenleg csak részeredményeket mutattak be a faj balatoni elterjedési mintázatáról és a tömegességi viszonyairól.

Az eddig beérkezett adatok alapján a horgászok faj előfordulását a tó szinte teljes partvonaláról jelzik, és hasonló gyakorisággal találkoznak a fekete törpeharcsával az északi és déli oldalon, a nyílt vízben és a parti régióban is.

Ugyanakkor a közölt adatokban jelentős területi különbséget találtak. A horgászok a tó keleti területein sokkal gyakrabban észlelik a fajt, mint a középső- és nyugati-medencébe

„Ez az eredmény jól összecseng az intézetünk kutatói által végzett halállomány-felmérések adataival” – állapította meg a BLKI.

„Ezúton is kérjük a balatoni horgászokat, hogy aki még nem tette meg, adatszolgáltatásával segítse a balatoni törpeharcsa-invázió elleni védekezést. Hiszen ezek az információk elengedhetetlenül szükségesek a faj hatékony kezelési tervének kidolgozásához. Nagyon köszönjük a balatoni horgászközösség eddigi információit!” – írta közleményében a BLKI.

Elkészült egy térkép is. A fekete törpeharcsa előfordulási mintázata a Balatonban a horgászok észlelései alapján. A fekete pöttyökkel jelölt észlelési pontokról közölt előfordulási adatokból készült hőtérképen az erősebben fertőzött területeket sötétebb vörös színnel jelölték.

(Fotó: Balatoni Limnológiai Kutató Intézet)