A Balaton jövőjéről döntünk (magyarnemzet.hu)

Anonim kérdőívet juttatott el a világhálón az üdülőrégió önkormányzataihoz, költségvetési szerveihez, vállalkozásaihoz, civil szervezeteihez a Balaton Fejlesztési Tanács, amely a tó jövőjéért felelősséget érző, régión kívül élő magánszemélyeket is arra kéri, hogy juttassák el javaslataikat a Balaton további fejlesztési irányainak kijelölésére. A tervek szerint a 2030-ig szóló stratégiai koncepcióhoz és a 2021–2027 közötti időszakra eső konkrét teendőkhöz a fejlesztési tanács január 17-ig várja a hozzászólásokat.

Az a szándékunk, hogy a Balaton-régió szereplőivel együtt határozzuk meg a térség jövőbeni fejlesztési irányait és egy közösen elfogadott program mentén ösztönözzük az üdülőkörzet egészére vonatkozó fejlesztések, innovatív ötletek, elgondolások felkarolását – fogalmaznak abban a kérdőívben, amelyet a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) juttatott el a magyar tenger helyben meghatározó képviselőihez. A tanács tagjai elsősorban arra kíváncsiak, hogy a válaszadók érzékeltek-e pozitív vagy negatív változást a térségfejlesztés elmúlt két-három évében, van-e olyan esemény, fejlesztési, beruházási eredmény a térség életében, amelyre büszkék lehetnek vagy amelyre nem, illetve hogy a megkérdezettek mely projekteket tartják az elmúlt néhány év legfontosabb fejlesztéseinek. Ezen kívül az is a kérdőíven szerepel, hogy az érintettek elégedettek-e az üdülőrégió nyújtotta munkalehetőségekkel, a térségi közintézmények működésével, az egészségügyi ellátással, az oktatással, a szolgáltatásokkal, ezen belül a sport- és a turisztikai kínálattal.

Kardinális kérdésekre is választ várnak a fejlesztők, így például arra, hogy a válaszadónak mi a véleménye a tópart beépítettségének veszélyességéről, a közutak, a járdák, a tó környezetének állapotáról, a tömegközlekedésről, a közbiztonságról. Továbbá arról is nyilatkozniuk kell a helyi megkérdezetteknek, hogy miként vélekednek a turisták számának növekedéséről a Balatonnál. Erről javaslatokat is vár a kérdéseket összeállító kutatócsoport annak kapcsán, hogy melyek lehetnek a térség turisztikai vonzerejét fokozó fejlesztések legfőbb irányai.

– A Balaton Fejlesztési Tanács január 17-ig várja a Balatonrégió.hu internetes oldalon közzétett kérdőívre a válaszokat – mondta a magyarnemzet.hu-nak Fekete-Páris Judit, a BFT munkaszervezetének gazdasági igazgatója. Megjegyezte: mivel a kérdőív nyitott kérdéseire adott válaszok feldolgozása hosszadalmas munkát igényel, erre februárban kerül sor, ez idő alatt még figyelembe tudják venni a késve érkező javaslatokat, ötleteket. A január 9-ig visszaérkezett kérdőívek feldolgozását viszont hamarosan már megkezdheti a fejlesztési tanács társadalomtudományi kutatócsoportja, az összesített eredmények kora tavasszal várhatók.