A Balaton déli partját járja Füred kapitány, a játékrendőr (sonline.hu)

A Föld napja alkalmából szeretné felhívni a figyelmet a Füred kapitány és barátai elnevezésű akciócsoport arra, hogy a megfelelő vezetéstechnika mellett csökkenthető a járművek károsanyag-kibocsátása.

 

Egy civil szerveződés során született meg a Balaton partját járó Füred kapitány – számolt be a balatonfüredi Éskovács Péter, a Füred kapitány és barátai elnevezésű akciócsoport egyik tagja. A figurát elsősorban gyermekprogramok számára alkották meg, de a Föld napja alkalmából ezúttal a felnőttek figyelmét is fel szeretnék hívni vele arra, hogy a vezetési stílusunk megváltoztatásával, a szervizben történő gondos ellenőrzéssel sokat tehet az ember a globális felmelegedés ellen. Hiszen megfelelő vezetéstechnika mellett a károsanyag-kibocsátás csökkenthető és a fogyasztás is kevesebb.

Mint megtudtuk a szervező civilek partnere egyre több autós cég is, melyek kölcsönautókkal támogatják a mozgó programot. Füred kapitányt a parkolókban, iskolák közelében állítják ki sárga autója mellé. Jártak már Alsóörsön, Balatonfüreden, Siófokon, s mivel jók a visszajelzések, folytatják az utat a Balaton déli partján az elkövetkezendő napokban. Bár a nevét Füredről kapta, szeretnék régióssá tenni az utazó programot. Olyan nézőpontra szerették volna felhívni a figyelmet a Föld napja alkalmából, mely sokakat érinthet és a mindennapok szerves része.

 

Az üzemanyag-takarékos vezetés könnyen megtanulható

Az akciócsoport hirbalaton.hu-hoz eljuttatott közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy az emberi tevékenység 170-szer gyorsabbá teszi a klímaváltozást, mint a természeti erők,, az Ausztrál Nemzeti Egyetem egy korábbi felmérése (ANU) szerint. Ha valaki környezettudatosan gondolkodik, akkor nemcsak arra figyel oda, hogy  szelektíven gyűjtse a szemetet. Az élet más területén is spórol az energiával. Feleslegesen nem égeti a villanyt, időben megjavíttatja a csöpögő csapot. Sőt, vezetési stílusára is odafigyel! Igy akár 30-40 százalékkal is csökkenthető egy autó fogyasztása, amely a globális felmelegedés lassítására is hatással lehet!

Megfelelő vezetéstechnika mellett, a károsanyag-kibocsátás csökkenthető és a fogyasztás is kevesebb. Az üzemanyag-takarékos vezetés könnyen megtanulható! Mi is kipróbáltuk, hogy különböző technikákkal mennyit lehet spórolni.

 

Tanulságosak a teszteredmények

Az akciócsoport balatoni tesztvezetés során mért eddigi adatai elég látványosak: míg a nagyon sportos vezetési stílus mellett egy takarékos modell is több mint 7-8,5 liter/100 km-es átlagfogyasztást mutatott, addig a vezetési stílus megváltoztatásával,  hasonló útvonalon, csökkenthető volt a fogyasztás akár 50 százalékkal is, miközben az átlagsebesség alig csökkent! Finomabb gázadással literekkel is kevesebb lehet az átlagfogyasztás, de a motorfék gyakoribb használatával is spórolni lehet. Akár egy egész litert is száz kilométeres úton.

A súlyfelesleg is növeli a fogyasztást, egy üresen fent hagyott csomagtartó is sokba kerülhet. Az autó fogyasztását növelik az indokolatlanul használt elektronikai berendezések, a légkondicionáló is. A guminyomás is érdemes ellenőrizni! A puha gumik, akár 10 százalékos fogyasztásnövekedést is okozhatnak.

Érdemes egy kicsit lassabban is vezetnünk, Az autópályán, a normál (130 km/h) sebességhez viszonyítva, 120-110 km/h sebességgel haladva, már körülbelül 10-15 százalékkal kevesebbet fogyaszt az autó. 100-as sebességnél, már 30 százalékkal kisebb a fogyasztás.

A vezetési stílusunk mellett, az autó állapotára is érdemes figyelnünk. Egy tiszta levegőszűrő, a jó gyertyáknak köszönhetően, deciliterekben is mérhető az autó fogyasztásának változása.

rendör2