A Balaton átlagos vízállása elérte a 130 centimétert

Továbbra is maximális kapacitással zajlik a Balaton vízének eresztése a Sió-zsilipen, miközben a tó átlagos vízállása vasárnapra elérte a 130 centimétert (Balatonmáriafürdőnél 138 centimétert mértek), a Sió gát alatti vízállása pedig újabb rekordot döntött. A fotóriportunkban Balatonfenyves partját mutatjuk be, ahol egyelőre nem a tó kiöntése, hanem a sok csapadék okoz belvizet.

 

 

A vizugy.hu-n közölt vasárnapi mérések adatai szerint továbbra is maximális, 60 köbméter/sec sebességgel eresztik a vizet a Balatonból a siófoki Sió-zsilipnél. A Siónak a gát alatt mért vízállása délben már 14 centiméterrel többet mutatott a 2006 elején mért eddigi rekordmagasságnál.

A Balaton vízállása a siófoki mércéhez viszonyítva átlagosan 130 centiméter, miközben az elmúlt pár évben 10 centiméterrel megemelt üzemi szabályozási maximum 120 centiméter. A vasárnap reggeli mérések szerint a tó vízállása Balatonmáriafürdőnél volt a legkritikusabb, 138 cm, itt már néhány partközeli utcában áll a víz. Keszthelynél 133 cm, Fonyódnál és a vele szembeni Badacsonynál 135 cm, Balatonfűzfőnél 134 cm és Tihanynál, valamint Balatonakalinál 132 cm-es vízszintet mértek.

A tó magas vízállása igazán akkor okozhat gondot, ha az erős széllökések hullámokat vernek, és a tó vize kilép a medréből. A meteorológiai előrejelzések szerint nagyon erős szél nem várható a következő napokban, de kedden, szerdán a kisebb erejű északi szél is okozhat nehézségeket a déli partokon. A hatóságok által március 16-án elrendelt harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget vélhetően még jó pár napig nem vonják vissza.

Az alábbi képsoron bemutatjuk, hogy Balatonfenyvesnél a tó vízszintje vasárnap elérte a partvédőmű szintjét, de a víz nem lépett ki a medréből, viszont a sok csapadék és a megtelt csatornák miatt a vízpart-közeli játszótér és park vízben áll.

(fotók: hirbalaton.hu)