Újabb centiméterrel emelkedett a Balaton vízállása, és szeles szerda jön

Keddre újabb egy centiméterrel, 132 cm-re emelkedett a Balaton átlagos vízszintje. A Sió-zsilipnél picit visszavettek a vízeresztés intenzitásából, így a Sió vízállása pár centiméterrel csökkent – a vizugy.hu 19 órakor mért adatai szerint. Szerdán az üdülőrégióban északi szél lesz az uralkodó, élénk, néhány helyen erős, 44-52 km/órás sebességű széllökésekre is lehet számítani – a met.hu adatai szerint.

A Balaton Fejlesztési Tanács keddi, a Víz Világnapja alkalmából rendezett szakmai konferenciáján elhangzottak szerint 2016 február óta tart az a “próbaüzem”, amelynek során a Balaton vízszintjének maximumát 110 centiméterről megemelték: a téli időszakban 115 centiméterre (plusz-mínusz 5%), az év másik felében, májustól októberig pedig 120 centiméterre (plusz-mínusz 5%). A meghatározott hibahatár szerint a Balaton vízállásának maximuma jelenleg 121 centiméter (a siófoki vízmércéhez viszonyítva).

Az eredetileg két évre tervezett “tesztüzemet” meghosszabbították, így az idén szeptember közepéig tart, amit követően a szakemberek kiértékelik a megemelt vízszint hatásait, majd ennek tükrében döntenek a jövőbeni üzemi vízszint-maximumról, illetve vízeresztésekről. A cél az, hogy annyi vizet tartsanak a turisztikailag frekventált tó medrében, hogy egy száraz nyár végén se süllyedjen a vízszint 80 centiméter alá.

Ami a mostani magas balatoni vízállást illeti: az elmúlt hétvégén három nap alatt egy havi mennyiségű csapadék hullott a térségben, amelynek hatásai még érezhetőek, jelentős mennyiségű víz érkezik a tóba a befolyóin keresztül. A vízszint a következő napokban ezért várhatóan még magas lesz, 130-133 centiméter között mozoghat, azonban a következő hét már jelentős csökkenést hozhat.

A vizugy.hu tájékoztatása szerint a Sió-zsilipen napok óta maximális sebességgel engedik a vizet. A tegnapi 62,3 köbméter/sec sebességből kedden napközben visszavettek egy kicsit, jelenleg 60,85 köbméter vizet engednek le másodpercenként a Sióba a Balatonból. Ennek hatására kicsit csökkent a Sió gát alatt mért vízállása, de továbbra is igen magas.

A kedden 19 órakor mért adatok szerint a tó siófoki vízmércéhez viszonyított vízállása továbbra is Balatonmáriafürdőnél a legkritikusabb; 138 cm. Keszthelynél 131 cm, Fonyódon 134 cm, Badacsonynál 135 cm, Balatonfűzfőnél 133 cm, Tihanynál 133 cm, és Balatonakalinál 131 cm-es vízszintet mértek.

A met.hu előrejelzései szerint szerdán erősebb északi szélre kell számítani, ami a tó déli partjainál okozhat gondot. Balatonmáriafürdőn 47-48 km/órás, Fonyódon 51-52 km/órás, Siófokon 44-46 km/órás sebességű széllökések is lehetnek.