A Balaton a karácsonyi stressz ellen is gyógyír lehet (hirado.hu/origo.hu)

Balatonalmádi-Vörösberény környéke nem csak a Balaton miatt kiváló úti cél. Változatos túraútvonalakon lehet bejárni a vidéket, és olyan mesebeli helyeket fedezhetünk fel, mint a Malom-völgy, az Ember-szikla, a Remete-völgy, az Apáca fara vagy a Vödör-völgy. Vörösberény középkori filmbe illő református erődtemplomáról nem is beszélve – írja az Origo.

Ahogy a felhős-ködös idő is beköszönt, az emberek többségét inkább az otthon melege és a bekuckózás vonzza, mint a csípős levegő vagy a kopár fák látványa. Pedig ha kifogunk egy néhány órás, napfényes „időablakot”, megéri túrabakancsot húzni, és kirándulni a természetbe.

Egyrészt ilyenkor még a népszerű kirándulóhelyeken sincs tömeg, másrészt nincs nyugtatóbb annál, mint a fénypászmáktól sejtelmesen megvilágított erdőben sétálni a zörgő avarszőnyegen vagy a friss havon. Ráadásul a karácsonyi ajándékvadászat sokkját is remekül ellensúlyozhatjuk egy kellemes családi kirándulással a szabadban.

A vörösberényi református erődtemplom kívülről is impozáns látványt nyújt. Ha be akarunk jutni, előre be kell jelentkeznünk e-mailben vagy telefonon. A különleges középkori hangulatot árasztó építmény eredetéről nem sokat tudunk, pontos építési dátumát nem ismerjük. Annyi bizonyos, hogy első okleveles említését 1290 körül találjuk, de valószínűleg jóval korábban épült.

A régészeti leletek szerint a templomot valaha temető vette körül, amelyet később megszüntettek. Ezt a feltételezést látszik alátámasztani, hogy a feltárások során az újkori sekrestye alatt megmaradt temetőrészen a sírokból 11–12. századi leletanyag került elő.

A teljes, fotókkal is illusztrált cikk ITT olvasható.