A bakonyi Gyilkos-tó felé veszik az irányt az újévköszöntő geotúrán

Újévköszöntő geotúrát tartanak Bakonybél környékén szombaton, melynek célpontjai elsősorban a bakonyi nevezetes vizek lesznek, de természetesen kövekből és szép tájakból sem lesz hiány – ígéri a túravezető, Futó János. A kirándulásra péntek estig lehet jelentkezni.

A túra első részében a csobogó téli Gerence partján ballaghatnak felfelé a résztvevők, ahonnan óriás dolomit sziklatornyokhoz vezet az út. Innen páratlan kilátás nyílik a Bakony egyik legszebb szurdokvölgyére.

A Tábor-hegyen a hajdani Pannon-tó gyöngykavics foltjainak maradványát láthatják a túrázók, tovább haladva pedig a Széchenyi-emlékkövet, majd triász dachsteini mészkövet, a Kis-Sózó-árkot, a Vörös János-séd völgy érintésével A Suttonyi-kút mésztufás forrásától egy mesterségesen duzzasztott időszakos víztározó mellett gyalogolhatnak el Móricházáig.

Nyugat felé folytatva  az utat őskori halomsírok mellett haladhatnak tovább, a Hamuházi-séden átkelve a „bakonyi Gyilkos-tó”-ig, mely a víztükörből kimeredő fatörzsek után az erdélyi „rokonról” kapta a nevét.

Rövid pihenő után visszafelé a kréta időszaki kavicstakaróban kialakult Molnár-kúti-árok murvás útján – az egykori erdei kisvasút nyomvonalát követve – térnek majd vissza a résztvevők az autóspihenőhöz.

A túra közepes nehézségű; hossza 9 km lesz, az összesített szintemelkedés pedig 300 méter körüli. Bakancs vagy erős túracipő, esetleg túrabot is ajánlott. Gyerekek esetén csak 10 év felettieknek javasolják a túrát.

Találkozó 2018. január 6-án (szombaton) 10 órakor az Odvaskő-i autóspihenőnél. A visszaérkezés 15-16 óra körül várható.

A részvételi díj 2000,- Ft/fő. Kedvezmény gyerekek számára: 50%. A túra min. 10 fő jelentkezése esetén indul.

A jelentkezéseket a janosfuto@gmail.com e-mail címen – telefonszámmal – legkésőbb január 5-én (pénteken) estig lehet leadni. Érdeklődni a 30/446-7759-es számon is lehet.