A Bakonyerdő Zrt. a tihanyi Őrtorony kilátó lezárásáról

A pár hónapja átadott tihanyi Őrtorony kilátó lezárásának oka, hogy a jogerős építési engedély ellen kifogást nyújtott be egy helyi civil szervezet  (Sajkodért Egyesület), melynek kapcsán az építésügyi hatóság új engedélyeztetési eljárást rendelt el – a Bakonyerdő Zrt. tájékoztatása szerint.

Az új engedélyeztetési eljárás hónapokig is eltarthat – az erdészeti társaság korábbi közlése szerint.

Mint arról a hirbalaton.hu beszámolt, március közepétől látogatási tilalom lépett életbe a mindössze pár hónapja átadott tihanyi Őrtorony kilátóban. A 16, 5 méter magasságú kilátót a Bakonyerdő Zrt. építette a tihanyi önkormányzattal közösen az Apáti-hegyen, ahonnan az apátság, a félsziget tavai, és a Balaton is látható. A beruházás 40 millió forintos nagyságrendű volt, melyből 15 millió forintot a Földművelésügyi Minisztérium biztosított.

Az erdészeti társaság az üggyel kapcsolatban közleményt tett közzé, miszerint:

„A Bakonyerdő Zrt. közjóléti fejlesztéseinek keretein belül, Tihany Község Önkormányzatával szoros együttműködésben, építtette meg a tihanyi Apáti-hegyen az Őrtorony kilátót.
A kilátó építése civil kezdeményezésként merült fel, legutóbb a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület részéről, melyet Tihany önkormányzata és a Bakonyerdő Zrt. karolt fel. A kilátó építési helyének kiválasztása és kialakítása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával közösen történt. Külön hangsúlyozzuk, hogy az építkezés jogerős építési engedély birtokában kezdődött meg.

A kilátó a tervek szerint megépült-, biztonságos, a legmodernebb elvárásoknak megfelelő, az építménnyel kapcsolatban semmilyen műszaki probléma nem merült fel.

A jogerős építési engedély ellen nyújtott be kifogást egy helyi civil szervezet (Sajkodért Egyesület), melynek kapcsán az építésügyi hatóság új engedélyeztetési eljárást rendelt el. Ennek okán az újraindított eljárás befejezéséig, vagy az ideiglenes használatba vételi engedély megszerzéséig a kilátó nem látogatható. A kilátó az új jogerős engedélyek birtokában ismét látogatható lesz. A Bakonyerdő Zrt. minden rendelkezésére álló jogi lehetőséget megragad, hogy a balatoni tájban gyönyörködni kívánó kirándulók minél hamarabb újra birtokba vehessék ezt a közjóléti építményt is.”

A Sajkodért Egyesület egyik vezetője a Népszavának név nélkül azt nyilatkozta, se környezettanulmány, se használatbavételi engedély nem előzte meg az átadást. A lap beszámolója szerint Tihany sajkodi településrészének ingatlantulajdonosai azért háborodtak fel, mert parkoló és kerülő út biztosítása nélkül „szabadították rájuk” a kilátó generálta turistaforgalmat, ami már a szezon beindulása előtt komoly terhet jelent a környék utcáinak. A civil szervezet emiatt bíróságon keres jogorvoslatot.

(17:31)