A BAHART idén is új hajó átadásával indította el a hajózási szezont

A balatoni hajózás hagyományosan minden évben Húsvétkor indul. A 171. hajózási szezon nyitányaként nagypénteken a Nemzeti Regatta névre keresztelt motoros hajó ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART).  A cég saját forrásból újjáépített, 180 fős új hajóját Dr. Mosóczi László a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkára adta át a forgalomnak ünnepélyes lepellevétel és a pezsgős névavatás kíséretében.

Nemzeti Regatta

„A BAHART nagy várakozással tekint a következő évek Balatonra irányuló fejlesztései elé, melyek történelmi léptékű fejlődést tesznek lehetővé a társaság számára. Mindez további lökés ad a régió gazdasági pozíciójának és turisztikai megítélésének javulásához is” – mondta Kollár József a hajózási társaság vezérigazgatója az átadási ünnepségen.

A megújult motoros eredeti váza a 60-as években az egykori Szovjetunió területén, az Ilyichevski hajójavítóban épült. 1999-ben került hazánkba, amikor a Beatrix nevet kapta. A 2000-es évek második felében már üzemen kívül állt Vácott, majd 2011-ben egy újabb tulajdonosváltás után Budapestre került, végül 2014-ben felújítandó hajóként vásárolta meg a Balatoni Hajózási Zrt. A hajót 2015 januárjában a Sió csatornán át a Balatonra vontatták, majd még abban az évben a szezon után megkezdődött a felújítása.

A megújult vízi-jármű a Nemzeti Regatta elnevezésű vitorlásverseny mindenkori győztes településének nevét viseli egy-egy éven át. A tavaly hagyományteremtő céllal indított fesztiválon 30 versengő település közül a házigazda Siófok város került ki győztesen, és ezzel érdemelte ki, hogy az új hajó névadója legyen az idei hajózási szezonban.

Az átépítés és felújítás során a BAHART, szem előtt tartva a fogyasztói igényeket és utazási szokásokat, több újdonságot is tervezett. A „Nemzeti Regatta” a már Balatonon szolgáló testvérhajóitól (Lelle, Szántód, Fonyód motorosok) eltérő térkialakításának köszönhetően mozgáskorlátozott vizesblokkal, ugyanezen célnak megfelelően szélesebb ajtókkal rendelkezik, valamint a hátsó nyitott fedélzet megújított tetőkialakítással szolgálja majd a kényelmesebb utazást. A hajó orrsugár-kormányt kapott, valamint áttervezték a hajóorrát (bulba) és far részét a kedvezőbb hullámkeltés érdekében. A most átadott motoros lesz a második akadálymentes fedélzettel rendelkező hajó a Balatonon a tavaly átadott Siófok katamarán mellett.

A hajót saját beruházás keretében újította fel a BAHART. A munkálatok során a teljes belső tér megújult modern bútorzattal. Nyitott, körbejárható, akadálymentes felső fedélzetet alakítottak ki rajta, valamint a mai kor követelményeinek megfelelően klíma, fűtés, wifi szolgáltatás is rendelkezésére áll majd az utazóközönségnek. Az átépítés és felújítás 150 millió forintba kerültek.

 

Adatok a Nemzeti Regatta motorosról:

Teljes hossz:  33,5 m
Teljes szélesség: 5,3 m
Fix pont magasság üresen: 6,3 m
Merülés legnagyobb terhelésnél: 1,6 m
Főmotorok teljesítménye: 2*~300 LE
Teljes tömege: 99,3 t
Utasbefogadó képessége: 180 fő