A badacsonyiakkal együtt ünnepeltek a város barátai a két napos szüreti mulatságon (veol.hu)

Badacsonytomajon egy év szünet után sikerült visszahozni a régi badacsonyi szüretek hangulatát a hétvégi, immár 57. ünnepségsorozaton.

A felvonulás a hagyományok szerint a szőlőharang áldását követően indult Badacsonytomajról a főúton át a mólóhoz zenészekkel, táncosokkal, borlovagokkal, a környező települések szekereivel, borászatok feldíszített traktoraival, hintókkal, civil csoportokkal, gólyalábasokkal, diákokkal, zászlóforgatókkal, újra több kilométer hosszan. A mólónál idén is több száz fős közönség fogadta a felvonulókat, a hangulat szintén a régi mulatságokat idézte mindkét napon. Krisztin N. László polgármester köszöntőjében vallotta, hogy félelemmel teli volt az ünnepet megelőző várakozás – tudósít a veol.hu.

Izgultunk, hogy a Badacsonyt kedvelő emberek, akik évtizedeken át velünk ünnepeltek, vajon eljönnek-e idén újra. Örömmel látjuk, hogy sokan vagyunk és reméljük, mindenki jól érzi magát. A helyiek ugyan kevesebben vannak, hiszen sokan szüretelnek már, de van okunk ünnepelni. Az ember élni, megélni akar, jöhet járvány, vagy bármi más, műveli a szőlőt. Meghívja szüretre a barátait, ezért aztán akik most itt vannak, mindannyian Badacsony barátai

– mondta a polgármester és megköszönte, hogy sokan osztoznak a helyiek örömében, valamint háláját fejezte ki a borászoknak, akik munkájának köszönhetően ilyenkor mindenki együtt ünnepelhet.

A testvértelepülés, Marcelháza polgármestere Varga Ervin kifejezte háláját, hogy a község küldöttségével részt vehetnek a mulatságon.

A mai ember is sok érzelmi szállal kötődik a borhoz, amely ősidőktől a vidámság és a vigasztalás szimbóluma. Valahol lelkünk rejtett zugaiban él még apáink pincéje, hordója, szőlője, amely egy régi világ hangulatát idézi. Aki megkóstol egy pohár bort, ott érzi magát a tájban

– mondta Varga Ervin.