A baba egészsége, az anya szépsége (zaol.hu)

Táplálkozás és alakformálás szülés után: nem kettő helyett kell enni, hanem kettő helyett kell gondolkodni- e jelmondatot érdemes követni a kismamáknak, ha szeretnék visszanyerni testsúlyukat a szülés után, hiszen a terhesség is meghatározó ebben. Erről tartott előadást a keszthelyi Balaton Színház Születés Hete programján a kórház Egészségfejlesztési Irodájának dietetikusa.

Míg a gyerekek a szőnyegen játszottak, az édesanyák hasznos tanácsokat kaphattak a havonta rendszeresen megrendezett Baba-Mamaklub foglalkozásán, ahol ezúttal Visszatérés az ideális testsúlyhoz szülés után táplálkozással címmel tartott előadást Soós Eszter, a keszthelyi kórház Egészségfejlesztési Irodájának dietetikusa. Ez volt a nyitánya a GKMK Születés Hete programsorozatának: az intézmény kilencedik alkalommal csatlakozott az országos rendezvényhez.

A csütörtöki előadáson elhangzott, hogy sétákkal, egészséges életmóddal már rögtön a szülés után tehetnek magukért valamit a nők, de ilyenkor nem javasolt a diéta, sokkal inkább az, hogy az étkezés változatos legyen, minden tápanyagot vigyen be az anya. Ha a gyermek már nem anyatejjel táplálkozik, akkor lehet elkezdeni visszaszorítani a tápanyagbevitelt A szakember szót ejtett arról is, hogy a nők általában tisztában vannak azzal, hogy milyen optimális testalkatuk és súlyuk milyen legyen – vagy milyennek kellene lennie. Ha mégsem, akkor szakemberek iránymutatását is kérhetik, mint például testösszetétel-elemzést, vagy táplálkozási tanácsadást.

– Amennyi idő alatt jött fel az a pár kiló, körülbelül annyi idő alatt kellene leadni. Semmiképpen se látványosan, hirtelen próbáljunk megszabadulni, mert az megbosszulja magát és visszajön a súly, vagy még több is. Egy hét alatt fél, maximum egy kiló fogyást szoktunk javasolni- adott iránymutatást Soós Eszter dietetikus. A szakember azt tapasztalja: a nők többsége akkor kezd el magára figyelni, alakot formálni, amikor gyermeke óvodába kerül.

– Addig annyira leköti őket a velük való foglalkozás, hogy nincsen idejük és nem is gondolnak saját magukra. De mindez nem jelent plusz dolgokat, csak egészséges életmódot, egy napirend kialakítását, ami a baba szempontjából is nagyon jó. Ha az anyuka ehhez tartja magát, már tett valamit önmagáért. Ha vannak nagyobb gyerekek, őket is be lehet vonni a baba gondozásába, figyelhetnek rá, és az apuka segítségét is igénybe lehet venni.

A Születés hete programsorozat keszthelyi folytatásáról Csengei Ágota, a GKMK igazgatója elmondta: szombaton Anyák napi operettgálára, hétfőn mozgásfejlődésről tartott előadásra, kedden Füzesi Zsuzsa mesés kiállítására és babakoncertre, május 12-én Pál Feri atya az önmegvalósításról tartott előadására várják a közönséget a Balaton Színházba írta a zaol.hu.

További programok:

Május 5. (szombat) 19.00
Balaton Színház, színházterem
ANYÁKNAPI OPERETT GÁLA
Monarchia Operett
Vendégművész: Esztergályos Cecília
Jegyár: 4.400 és 4.700 Ft.

Május 7. (hétfő) 17.00
Balaton Színház, Básti terem
MOZGÁSFEJLŐDÉS
A mozgás jelentősége a kognitív fejlődés szempontjából
Előadó: Kollár Mária TSMT terapeuta, gyógypedagógus

Május 8. (kedd) 16.00
Balaton Színház, Básti terem
MESEVILÁG
Füzesi Zsuzsa mesés kiállítása, babakoncert

Május 12. (szombat) 19.00
Balaton Színház
ÉN, MI, MINDENKI – AZ ÖNMEGVALÓSÍTÁS LEHETŐSÉGEI
Előadó: Pál Ferenc atya
Jegyár: 1.000 Ft