Zamárdi fesztiváljától szenved a Balaton északi partja

A balatoni fesztiválok hangerejének megfékezésében komoly előrelépésnek bizonyult, hogy több éves küzdelem után idén a Balaton Sound operatív levezénylő csapata megértette, nem lehet többtízezer ember pihenését lehetetlenné tenni egy rendezvénnyel, és megoldották a kérdést. Zamárdi újabb fesztiváljai közül az augusztus 20-tól 24-ig tartó B my Lake csapatáról ugyanez nem mondható el – a hirbalaton.hu-hoz érkezett panaszok szerint.

A déli parton, Zamárdiban jelenleg zajló B my Lake fesztivál hangerejétől több északi parti településen is nagyon szenvednek az emberek, főleg éjszaka – szólnak a panaszok.

Arról, hogy mekkora, megoldatlan probléma, ha egy többnapos rendezvény szervezői nincsenek tekintettel az üdülőrégió lakosaira, vendégeire, a legjobban a közösségi oldalak bejegyzései vallanak.

„Ez katasztrófa! Konkrétan a dalok SZÖVEGÉT is érteni Tihanyban. Füldugóval sem lehet aludni” – olvasható egy FB bejegyzésben.

Egy hölgy így ír: „Ma hajnalban 3:30-tól 6:00-ig a csukott ablak mellett a gyomrunkban “èreztük” a zenèt.. Kezd nagyon gusztustalanná válni ez az egèsz… ès ne jöjjön senki azzal hogy csak 2 hónap a nyár, ezt ki kell bírni.”

Egy férfi ezt javasolja: „Ki kell írni egy népszavazást a Balaton környéki települések lakóinak és üdülő tulajdonosok számára, hogy akarják-e, hogy legyenek ilyen zajgyűjtemények a Balaton partján.” A további, nem túl finom ötletelés zamárdi polgármesterét is érinti.

„Teljes katasztrófa, annyira hangos. Aszófőn sem lehetett aludni” – írja egy további hozzászóló.

A jelekből ítélve még sokat kell tenni azért, hogy konszenzus szülessen a balatoni üdülőrégióban arról, hol vannak a határok a rendezvények, tevékenységek hangerejében. Ezt a célt szolgálja egyebek közt a BaHaKó – Balatoni Hangerő Kódex néven futó Facebook oldal.