Szerencsésen túlélte egy család Balatonakarattyánál a vasúti átjárós ütközést (fotók)

Drámai romlást mutat az idei vasúti baleseti statisztika – hívta fel a figyelmet a MÁV május végén, kampányokba kezdve a megelőzésért a Balaton környékén. Az év első öt hónapjában 43 vasúti átjárós baleset történt, júniusban újabb négy. Az utolsó ezen a hétvégén Balatonakarattyánál, ahol a külföldi sofőrt – egyik sajtóhír szerint – elvakította a napfény, ezért nem vette észre a tilos jelzést. A vonattal való ütközést a sofőr párja és 5 éves kisfiúk is szerencsésen túlélte. Elsőkként a közelben bográcsozók siettek a segítségükre.

A deltahirek.hu híradása szerint a baleset 2022.június 18-án délután, Balatonakarattya térségében, a Köves úti vasúti átjáróban történt. Az ütközés olyan erejű volt, hogy a vonat egyszerűen az út melletti bokrosba repítette a kocsit, a mozdony pedig közel 300 méterre tudott csak megállni. A kocsiban egy háromtagú külföldi család ült.
A baleset közvetlen közelében, az egyik kertben bográcsozott Schádl Eszter és férje, Schádl Róbert és Hadlaczki Károly. A hatalmas csattanás után azonnal a bajbajutottak segítségére siettek. Átmásztak a közel két méteres kerítésen és az autóhoz futottak. Első látásra úgy tűnt, a kocsiban már többen nem élnek, mert mozdulatlanok voltak. Végül mindenkit kisegítettek a kocsiból, a kifiúnak vizet adtak és egy plédre fektették, míg megérkeztek a mentők. Mentőhelikopter is érkezett a balesethez, ami a segítő helyiek kertjében szállt le. Tudomásuk szerint a családnak óriási szerencséje volt, a baleset során könnyebben sérültek csak meg.
A Mávinform közleménye szerint a Tapolcáról a Déli pályaudvarra 15:38-kor elindult 19703-as számú Kék Hullám InterCity vonat Csajág és Balatonkenese között egy vasúti átjárónál személygépkocsival ütközött, a fénysorompó piros jelzést mutatott. A vonaton senki nem sérült meg.
A vonat utasainak a balatonfűzfői tűzoltók segítettek átszállni egy másik vonatra, majd visszavitték őket az állomásra, ahonnan vonatpótló buszokkal tudtak továbbmenni.
A blikk.hu értesülései szerint a sofőrt elvakította a napfény, ezért nem vette észre a piros jelzést. A kisfiú édesanyja a deltahirek.hu közösségi oldalán megjelent kommentekre reagálva ennyit írt tört magyarsággal, reagálva arra is, hogy az oldal híradásában 8 éves kisfiú szerepelt: „balesetet szenvedtünk. itt pontatlan információ… a fiam 5,5 éves. nem pirosban vezettünk .. az idő 17.45 óra volt. nagyon köszönjük, hogy megmentettél minket”. Azt, hogy a vasúti átjáróban a piros jelzés megfelelően működött-e, nyilván szakértők fogják kivizsgálni.
Az ütközés nyomai a kocsin és a vonaton (Forrás: deltahirek.hu/Facebook)